14 mei 2021

Wat zijn essentiele beroepen?

De coronacrisis met zijn lockdowns als gevolg heeft een bijzondere inzage gegeven in de essentie van verschillende sectoren in onze maatschappij en economie. Er werd stilgestaan bij het overwerk in de zorg, maar ook de supermarktmedewerkers in tijden van schaarste. Daarnaast riep het vragen op over het belang van markten, slagers, bakkerijen, en andere gespecialiseerde winkels die levensmiddelen verkopen. Bij het openhouden van de supermarkten lijken deze niet essentieel, maar in sommige kleinere dorpen en gemeentes zijn ze dat wel degelijk.

Essentiële beroepen

Dergelijke inzichten geeft men een heel andere kijk op wat essentiële beroepen nu echt zijn: wat blijft er over in een samenleving waarin we elkaar moeten vermijden voor onze veiligheid, onze gezondheid? Waar voor velen de overstap naar huiswerken soep verliep, betekende dit ook het einde van oudere én nieuwere bedrijven. Daarnaast bracht het juist de aandacht naar weer andere sectoren, zoals de schoonmaak en de bouw: niet weg te denken uit een zich ontwikkelende maatschappij, en daarmee meer risico’s waard.

Bouw

Je denkt er wellicht niet vaak over na, maar de bouw staat nooit stil. Altijd blijft er behoefte aan nieuwe huizen en gebouwen, maar ook bijvoorbeeld wegwerkzaamheden. En het zijn juist deze beroepen die een zeer traditioneel beeld op kunnen werken maar zich desondanks ongemerkt blijven ontwikkelen. Elektrische machines om het milieu te besparen, trillingsmeters om de veiligheid te bewaken van omwonenden, maar ook bijvoorbeeld het gebruik van het internet voor een nieuwe marktplaats van tweedehands machines. Een simpele ‘mobiele kraan te koop’ in de zoekbalk, en je vind machines die minder investering vergen en toch in goede kwaliteit verkeren. Jaren geleden was dit een moeizaam proces. Het zijn juist dergelijke ontwikkelingen die deze sector laten groeien: nieuwe technieken en ontwikkelingen inzetten voor het verbeteren van niet alleen de verrijking, maar waar nodig ook toegankelijkheid van het beroep. De sector is tijdloos, juist omdat deze meegaat met de tijd. En dat is nu meer dan ooit gebleken.

Schoonmaak

De schoonmaaksector is wellicht niet zo groeiende als de bouw op het gebied van techniek, maar is op dezelfde wijze voor velen van een verwaterd beeld naar een verheven beeld getild de afgelopen tijd. Nooit eerder werd het belang van dergelijke beroepen zo goed gerealiseerd. Wanneer je zo bewust bezig bent met het voorkomen van besmetten leg je je gezondheid in handen van de schoonmaker. En ondanks dat dit in strijd lijkt met sommige regels over nabijheid en het binnenkomen van andere ruimtes dat het eigen huis of kantoor, is het beroep juist daardoor meer essentieel dan ooit.