28 november 2021

Wat is garam masala?

Garam masala is een kruidenmix die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken, van curry’s en linzen tot soepen. Hele kruiden van kaneel, foelie, peperkorrels, korianderzaad, komijnzaad en kardemompeulen worden in een pan geroosterd om hun aromatische smaken vrij te geven en vervolgens tot poeder vermalen. De naam voor deze blend vertaalt zich naar “verwarmende kruiden”, bedoeld om het lichaam te verwarmen en de stofwisseling te verhogen.

Waar smaakt Garam Masala naar?


Garam masala is een complexe mengeling van kruiden, waaronder zoete kaneel, pittige hitte van peperkorrels, pittigheid van koriander, aardse komijn en geurige kardemom. Er is geen enkel garam masala-recept, maar de ingrediënten veranderen afhankelijk van de regio en de kok. In Noord-India zal garam masala aromatisch en mild zijn, terwijl hoe verder je naar het zuiden reist in India, hoe heter de kruiden zullen worden.

Het verschil met curry poeder


Zowel garam masala als kerriepoeder worden gebruikt om smaak en kleur aan gerechten toe te voegen. Een van de grootste verschillen tussen de twee is dat garam masala geen kurkuma bevat, wat een van de hoofdingrediënten is in kerriepoeder, waardoor gerechten met een gele tint worden doordrenkt. Garam masala wordt meestal gebruikt als laatste smaakmaker in een gerecht, dat aan het einde van de kooktijd wordt geroerd, terwijl kerriepoeder eerder in het proces wordt gebruikt.

Het maken van je eigen garam masala-kruidenmix kan het verschil maken tussen een zachte smaak of een smaakvolle kipcurry. In de winkel gekochte versies hebben meestal hun smaak verloren als ze op de planken staan, waardoor garam masala een kruidenmix is die het waard is om thuis te maken.