27 oktober 2021

Het is weer voorbij die mooie zomer

De zomer van 2020 gaat de boeken in als een warme en zonnige zomer. De zomer van dit jaar was de op vijf na warmste sinds 1901. De gemiddelde temperatuur kwam uit op ruim 18 graden tegen 17,0 normaal. Met gemiddeld over het land 678 zonuren was de zon vaker te zien dan de normale 608 uur. Dat de zomer als een van de warmste ooit gemeten de boeken in gaat heeft vooral te maken met de warme juni en extreem warme augustus.  Toen de meeste schoolvakanties begonnen in de maand juli belandde de zomer in een flinke dip. Veel kampeerders hebben dat geweten. De thuisblijvers hebben zich in die periode massaal gestort op het klussen in en om het huis. We kennen allemaal nog de beelden van de wachtrijen bij de bouwmarkten. Door de Corona maatregelen konden er minder mensen tegelijk naar binnen maar met enig geduld kon toch iedereen aan z’n klusmateriaal komen.

Het verfraaien van je tuin

Na een mooie en hete zomer is het weer tijd om de tuin herfst en winterklaar te maken. De bloeiende eenjarige planten kan je nu mooi vervangen voor wintervaste planten en zo je tuin ook in de wintermaanden fleurig houden. Ook is het zaak om eens goed naar je schutting te kijken of deze de komende herfst en winterstormen nog wel kan doorstaan. In de bouwmarkten en tuincentra is er volop keuze in tuinhekken en schermen. Let bij je keuze wel goed op het materiaal waarvan het hek en vooral de palen zijn gemaakt. Palen van hardhout zijn het meest stevig en gaan het langste mee. Je kunt er ook voor kiezen om je hele hek met planken van hardhout te vervaardigen. Het is wel wat arbeidsintensiever maar je kunt het wel helemaal naar eigen wens maken.

Ook in de koude maanden van je tuin/terras genieten

Vanaf het najaar zitten we allemaal massaal binnen voor de televisie of achter de computer. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om ook in de wintermaanden in je tuin of op je terras te genieten. Wat dacht je van een warmtelamp en leuke verlichting. Bij droog maar koud weer kan je met wat kleine aanpassingen toch heerlijk buiten genieten van je tuin. Wellicht dat je al een veranda hebt. Dan weet je hoe prettig dit is om in de winter in te zitten. Als je nog geen veranda hebt, is het zeker de moeite waard om hier eens goed over na te denken. Een veranda is misschien een beetje valsspelen, want je zit niet volledig buiten. Maar je kunt in een veranda in de winter echt heerlijk vertoeven. Hoe lekker is het om op deze manier van de lange donkere avonden te genieten.