24 januari 2022
fenders

Een boot kopen, wat komt er allemaal bij kijken?

Je bent van plan om een boot te kopen en je bent benieuwd waar je allemaal rekening mee moet houden, dan ben je hier op het juiste adres. Misschien wordt je eigenaar van je aller eerste boot of misschien ben je toe aan een nieuwe; in het tweede geval ben je er al van op de hoogte dat het kopen van een boot beslist geen eitje is. De aanschaf van een boot is natuurlijk niet iets wat je zomaar doet, het kost immers veel geld. Bovendien wil je natuurlijk een boot kopen die goed bij jouw behoeftes past, misschien ben je op zoek naar een zeilboot of misschien wil je wel een speedboot waarmee je lekker over het water kan sjezen. In beide gevallen dien je rekening te houden met een aantal, waarvan ik de belangrijkste hier in dit artikel zal bespreken.

fenders

Fenders

Een eerste puntje waar je op moet letten bij het aanschaffen van een boot zijn de fenders. Fenders zijn de kleine stootkussentjes die aan de zijkanten van een boot hangen. Deze kussentjes hangen er om schade te voorkomen, wanneer je namelijk een andere boot of de kade toucheert met je boot zullen de kussentjes de klap vangen; dit voorkomt een hoop deuken en krassen aan je nieuwe boot. Houd er bij het kopen van nieuwe boot dus rekening mee dat er goede stootkussentjes van voldoende formaat aan hangen.

Kosten

Zoals ik eerder ook al kort had vermeld is de aanschaf van een boot doorgaans een duur grapje. Oriënteer jezelf van tevoren dan ook heel goed als het aankomt op de financiën. Bepaal voor jezelf een budget waarvan je weet dat je een boot kan aanschaffen die aan al je wensen voldoet. Houd hiernaast ook rekening met de kosten die je zult maken aan jaarlijks onderhoud en benzine.

Verkoper

Houd ook goed rekening met de reputatie van de verkoper van de boot. Je kunt een boot simpelweg bij een particulier kopen of bij een botenmakelaar. Bij een botenmakelaar weet je zeker dat alles in orde komt, deze regelt namelijk het grootste deel zelf; hierbij komen wel wat extra kosten kijken.