28 november 2021

De woningmarkt

De woningmarkt in Nederland is altijd in beweging, zowel in positieve als in negatieve zin. De laatste jaren zijn de ontwikkelingen op de woningmarkt bijna niet meer bij te houden. De vraag naar woningen is zo groot dat de prijzen enorm gestegen zijn. Voorheen was het vaak zo dat een vraagprijs voor een koopwoning zeker geen garantie was voor het daadwerkelijk verkopen voor dat bedrag. Tegenwoordig wordt er regelmatig over die vraagprijs geboden om de woning te kunnen bemachtigen. Zelfs de huidige economische teruggang lijkt geen invloed op de huizenmarkt te hebben. Alleen al de suggestie van een crisis beroert de huizenprijzen in de meeste gevallen. Maar de coronacrisis die zich toch echt doet voelen in een groot deel van de economie, heeft tot nu toe verbazend weinig effect op de woningmarkt. Gemiddeld verwisselden woningen voor ruim 330 duizend euro van eigenaar. Ruim de helft van de woningen werd voor meer dan de vraagprijs van de hand gedaan.  Dat is een ongekend hoog aantal.

Een hypothecaire lening

De meeste mensen hebben voor de financiering van hun aangekochte woning een hypotheek nodig. De laatste jaren is er op het gebied van hypotheken veel veranderd. Met name op het gebied van de hypotheekrenteaftrek. Tegenwoordig moet je hypotheek aan vaste eisen voldoen om van de hypotheekrente aftrek gebruik te kunnen maken. De hypotheekrente is al een tijdje historisch laag. Veel mensen kiezen er dan nu ook voor om hun hypotheekrente 20 jaar vast te zetten. Nu de rente zo laag is zorg je er met een lange rentevast periode voor dat je lasten gedurende die periode stabiel zullen zijn. Verder is het verstandig om bij je keuze voor de juiste hypotheek meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. De hypotheekrente vergelijken kan je uiteindelijk veel voordeel opleveren. Op hypotheekrente.nl staat een actueel aanbod van meer dan 40 hypotheken zodat je online de voor jou beste hypotheek en aanbieder kan bepalen. Je kunt ook je Hypotheek berekenen en hem daarna meteen afsluiten op hypotheekrente.nl. Op deze site vind je ook allerlei handige actuele tips terug. Op deze manier weet je zeker dat je een weloverwogen keuze gaat maken.

De ontwikkelingen op de woningmarkt

De verwachting is dat de komende jaren de huizenprijzen licht zullen dalen. Er zullen wel grote verschillen per regio blijven bestaan. Het te beperkte aanbod van koopwoningen ten opzichte van de grote vraag zal ervoor zorgen dat de prijsdaling relatief klein zal zijn. Vaak is het zo dat de woningprijzen na een crisis met zo’n 20 procent dalen. Dat soort grote prijsdalingen worden nu niet verwacht. Veel zal ook afhangen van de overheid en of zij toestemming geven voor de bouw van meer nieuwbouwwoningen.