28 november 2021

Bepaal zelf wat er met je erfenis gebeurt

Iedereen heeft bezittingen. De een heeft er misschien een stuk meer, maar we bezitten allemaal bepaalde dingen. Van geld tot voorwerpen met een persoonlijke waardes. Wanneer je komt te overlijden zullen deze bezittingen worden verdeeld over je nabestaanden. Om zelf te kunnen bepalen hoe deze verdeling is, moet je een testament opstellen bij een notaris. In dit artikel vertel ik hier meer over.

De inhoud

In een testament kan jij exact zeggen hoe je de verdeling van je erfenis wilt hebben. Je kan dus aangeven wie welk deel krijgt, wie je wilt uitsluiten van je erfenis en wie de erfenis moet regelen wanneer jij komt te overlijden. Een testament is dus heel handig om op te stellen om jouw nabestaanden een bepaalde duidelijk te geven. We zien namelijk dat tijdens het verdelen van een erfenis ruzies ontstaan over de kleinste items. Dit kan je voorkomen door jouw eigen wensen in het testament vast te stellen.

Privé

Een groot voordeel van een testament is dat het volkomen privé is. Je stelt een testament op samen met een notaris en hierna zal er niet meer naar gekeken worden tot je besluit wijzigingen door te voeren of je komt te overlijden.

Notaris vinden die bij jou past

Wanneer je denkt dat het tijd is om een testament op te stellen, dan moet je een notaris vinden die bij je past. Persoonlijk raad ik je aan om notaris in de buurt te zoeken. Een notaris in Amsterdam is makkelijk te vinden, maar ook in de buurt van de meeste kleine dorpjes zijn genoeg notariskantoren. Wanneer je een afspraak hebt gepland zul je in een gesprek jouw wensen en behoeften kunnen doorgeven aan de notaris. Deze notaris zal deze wensen dan omzetten in wettelijke begrippen en zal op basis hiervan een testament opstellen. Dit testament zal samen met jou worden gesproken en uiteindelijk officieel worden opgeslagen.