19 april 2021

5 redenen om de fiets naar het werk te pakken

Dat in Nederland het populairste vervoersmiddel voor velen de fiets is, dat wisten we. En dat fietsen gezond is en goed voor je conditie, dat weten we ook. Maar er zitten nog veel meer voordelen aan fietsen. Deze voordelen zijn zo groot dat het het meer dan waard is om voortaan de fiets in plaats van de auto naar werk te pakken. Als je op fietsafstand van je werk woont, dan zou je kunnen overwegen om de fiets te pakken. Als je dat doet, dan geniet je van de volgende voordelen:

1. Fietsen is makkelijk

Nederland is een zeer fietsvriendelijk land. Uitgestrekte fietspaden maken het voor elke fietser gemakkelijk om snel van A naar B te komen. Met de fiets ben je bovendien vaak zelfs sneller op het werk dan met de auto. Zeker als je in een drukke stad als Amsterdam woont kan het een hoop tijd en frustratie schelen als je gewoon lekker op je stadsfiets heren stapt in plaats van in de auto.

2. Fietsen vermindert stress en depressie

Fietsen heeft een zeer verlichtend en positief effect op het stresshormoon cortisol. Dat komt omdat je lichaam tijdens het fietsen de gelukshormonen serotonine en endorfine aanmaakt. Deze hormonen zorgen ervoor dat je je na het fietsen voldaan voelt en goed in je vel zit. Dit zijn bovendien dezelfde hormonen die werkzaam zijn in antidepressiva. Met andere woorden, fietsen is een natuurlijke manier om depressie te verminderen, zonder bijwerkingen!

3. Fietsen maakt je jonger en fitter

Door regelmatig de fiets te pakken naar het werk, fiets je jezelf fitter. Je fitheid wordt weliswaar verhoogt met zo'n 13%. Sporten heeft hetzelfde effect op je, maar daar moet je vaak extra tijd voor vrijmaken. Daarom is het veel beter om gewoon te fietsen. Elke keer dat je de fiets pakt zul je merken dat je je lichamelijk fitter en jonger voelt.

4. Fietsen beschermt je tegen ziektes

Door te fietsen, ondersteun je je gezondheid. Fietsen beschermt je namelijk tegen ernstige ziektes, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Zeker als dit soort ziektes in je familie voorkomen, is het zeer aan te raden om preventieve maatregelen te nemen. De fiets naar het werk pakken en sowieso meer dagelijkse lichamelijke beweging is dan ook ontzettend belangrijk om te zorgen dat je gezond blijft.

5. Fietsen draagt bij aan een beter milieu

We leven in een tijd dat het extra belangrijk is om te kijken naar ons aandeel als het om milieuvervuiling gaat. Door elke dag met z'n allen de auto naar werk te pakken, dragen we bij aan de CO2 uitstoot die al zeer problematisch is. Door allemaal als individu kleine aanpassingen te introduceren in onze leefstijl die bij kunnen dragen aan het milieu, kunnen we de schade terug dringen. Een van die kleine dingen is om de auto vaker te laten staan en te kiezen voor de fiets als vervoersmiddel.