Zwoele zomerdagen met theaterschrijvers

19 juni 2016

Al is het weer nog steeds een beetje wispelturig, bij Lood hebben we het zomergevoel al helemaal te pakken! We staan te popelen om onze dagen weer door te brengen op het strand of in het park, vergezeld door ons favoriete boek. Maar net als bij een vakantie, geldt ook hiervoor: je houdt het zomerse gevoel het beste vast door je activiteiten af te wisselen. Daarom heeft Lood voor jou dit alternatieve literaire zomerprogramma voor de komende week samengesteld.  Laat je  verrassen door een ontmoeting met theaterschrijvers en hun teksten!

Twee evenementen waarbij je de theaterschrijver in levenden lijve kunt spotten:

Dit zijn de Schrijvers
Wat vind jij het lekkerste smaken bij een literaire voordracht? Een citroentaartje? Een stukje quiche? Kipkluifjes?  Welk gerecht gaat het beste samen met taal? Dit zijn de Schrijvers kiest voor de pastasalade en nodigt je uit om een vorkje mee te prikken. Na de succeseditie van vorig jaar organiseert Dit zijn de Schrijvers (ook wel bekend van hun optreden tijdens Lood Late Night Stories, red.) ook dit jaar weer een literaire picknick.

Het wordt een middag bomvol optredens van theaterschrijvers zoals Sara van Gennip, Helena Hoogenkamp, Elly Scheele en Sander Buesink en andere getalenteerde schrijvers. Vergeet je zonnebrandcrème niet en geniet van dit zomerse programma.

Waar: Park Lepelenburg, Utrecht (verzamelen bij Theater Kikker)
Wanneer: woensdag 22 juni om 15.00 uur

Bekijk het Facebookevenement voor meer informatie. Lees ook onze reportage over Dit zijn de Schrijvers.

theaterschrijvers

Foto door Roos Hekkens

De Tekstsmederij presenteert
De Tekstsmederij is een ontwikkelingsplatform voor theaterteksten en zet zich in om nieuw toneelschrijftalent zichtbaar te maken. Naast hun vaste concept in Theater Bellevue heeft De Tekstsmederij ook elk jaar een eigen programma op het ITs Festival. Op het ITs festival krijgt afstuderend theater- en danstalent van de officiële Nederlandse opleidingen de kans om zich officieel aan het publiek te presenteren. Zo ook de nieuwste lichting theaterschrijvers van HKU Writing for Performance. De Tekstsmederij organiseert voordrachten van hun afstudeerwerken. En dat doen ze niet alleen. Dit jaar werken ze samen Het Nationale Toneel, Toneelgroep Oostpool en vele geweldige acteurs en regisseurs die op eigen titel meewerken.

De middag is een mooie kans om je onder te dompelen in de hoofden en teksten van de nieuwe generatie theaterschrijvers en nu al vast je toekomstige lievelingsschrijver te spotten.

Waar: het Compagnietheater, Amsterdam
Wanneer: zaterdag 25 juni om 14.00 uur en 19.30 uur

Bekijk het Facebookevenement voor meer informatie. Lees ook onze reportage over De Tekstsmederij.

theaterschrijvers

Dansende tongen
Als je wat meer wilt weten over theaterschrijven zelf en je wilt verdiepen in de werking van taal, dan zit je goed met het nieuwe schrijfhandboek Dansende tongen. Dansende tongen; talige schrijfstrategieën voor hedendaags theater geeft je een inzicht in het schrijfproces. Dit boek maakt een einde aan het cliché van de schrijver die uren uit het raam staart, wachtend op inspiratie. Het boek neemt je in vijf artikelen mee op een tocht door de hoofden van vijf theaterschrijvers. Waar ligt voor hen de kern van het schrijven? Welke strategieën gebruiken ze zelf? En hoe kun jij die toepassen als je ook aan de slag wilt?

Elk artikel is een combinatie van taaltheorie, persoonlijke inzichten van de schrijvers en prikkelende, onorthodoxe schrijfopdrachten. Het brengt schrijvers samen in de liefde voor taal en het plezier in het schrijven. In het spel, het niet weten en het je laten inspireren door het experiment. Dansende tongen is geschreven door vijf oud-studenten van de opleiding Writing for Performance van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht: Annet Bremen, Marjolijn van den Berg (gastredacteur Lood, red.), Eva Gouda, Ninke Overbeek (gastredacteur Lood, red.) en Rick Steggerda.

En met dit boek kun je stiekem toch ook weer in de zon gaan liggen.


 

Marjolijn van den Berg (1989) is in 2013 afgestudeerd aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU.  Zij is gastredacteur voor Lood Magazine.  


 

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gastredacteur Lood

Bij Lood wordt er naast het vaste team aan redacteuren ook gebruik gemaakt van gastredacteuren.

 

Dit biedt ons de mogelijkheid om specialistische kennis te laten invliegen, nog meer evenementen te bezoeken en steeds weer andere visies op literatuur met onze lezers te delen.

E-mail Gastredacteur

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.