< Terug

Winnaar Manuscripting 2013 Yannick Ottoy: ‘Geef nooit op’

28 augustus 2015

Tijdens de inzendingsperiode voor de schrijfwedstrijd Manuscripting, vertellen finalisten van eerdere edities over hun deelname en schrijverschap. Vandaag: Yannick Ottoy. Hij won in 2013 de finale van Manuscripting met zijn manuscript En toen werd het zwart. In mei debuteerde hij met Drang, een roman over het Heizeldrama in België.

Waarom besloot je mee te doen aan Manuscripting?
Ik had drie jaar aan En toen werd het zwart geschreven, gewoon uit mezelf en voor mezelf, met geen andere ambitie dan dat verhaal te schrijven. Pas toen ik vond dat het werk klaar was heb ik besloten er ook iets mee aan te vangen. Zonder hoop, zonder vrees.

Het was augustus 2013 en ik zocht net wat ik met een manuscript maar zonder een uitgeverij kon proberen. Het is een onwaarschijnlijk toeval, maar ik geloof in toeval. Dingen gebeuren, en ze kunnen meestal nog verklaard worden ook.

Heeft je deelname aan Manuscripting je carrière beïnvloed?
De ene dag wist niemand dat ik schreef, en een paar weken later belden uitgeverijen me vriendelijk op. Manuscripting heeft dus gedaan wat het wou doen: het heeft mensen met een manuscript in contact gebracht met uitgevers. Meer kan een wedstrijd niet doen en ik denk dat de wedstrijdorganisatie zich ook geen groter geschenk kan inbeelden: elk jaar een boekcontract voor de winnaar of winnaars, zonder dat op voorhand te beloven. Perfect!

Hoe ging het publiceren van je boek in zijn werk?
Ik heb met drie uitgeverijen gesproken, oprecht geluisterd naar wat zij goed of matig vonden, naar wat zij geloofden dat er mogelijk was. Drie maanden na de finale ben ik in zee gegaan met Manteau. We voelden elkaar het beste aan, we wisten allebei dat we nog niet verder konden met En toen werd het zwart. We geloofden beiden in Drang, een verhaal dat ik toen wel kon vertellen maar nog niet had geschreven. We hebben samen de gok gewaagd, en het is gelukt. In mei 2015 verscheen mijn debuut. Dat vertrouwen, daar zal ik Manteau altijd dankbaar voor zijn. 

Wat heb jij absoluut nodig om te kunnen schrijven? Heb je bepaalde ‘schrijfrituelen’?
Ik hecht niet zo veel belang aan een plaats of een tijd. Ik heb geen nood aan bepaalde muziek of mensen. Ik moet vooral actief blijven, gaan sporten en werken, dingen doen; dan komt de inspiratie. Ik weet niet of ik zo’n verblijf in een eenpersoonswoning in Amsterdam iets voor mij zou zijn.

Aan welk schrijfproject werk je op dit moment?
Momenteel ben ik Drang aan het inlezen voor de Luisterpuntbibliotheek, een initiatief dat mensen met een visuele handicap wil laten genieten van literatuur. En binnenkort zit ik aan tafel met Manteau. Dan bekijken we opnieuw wat er mogelijk is.

Wie zijn je favoriete auteurs?
Ik probeer klassieker schrijvers met hedendaagse auteurs af te wisselen. Ik ben gek op Willem Elsschot en Haruki Murakami, maar ik heb het afgelopen jaar ook heel erg genoten van bijvoorbeeld Jannie Regnerus of Inge Schilperoord

Wat is het beste schrijfadvies dat je ooit kreeg?
Misschien gaf Malcolm Gladwell mij dat advies wel in zijn boek Uitblinkers: 10.000 uren. Ik weet niet of iedereen schrijver kan worden, maar iedereen kan wel beter worden in wat hij doet, en iedereen die ergens heel goed in is, heeft daar ook hard voor gewerkt. Geef dus niet op. Blijf lezen, blijf typen, blijf schrappen en herbeginnen. En morgen lukt het beter dan gisteren.

Wat wil je de deelnemers van dit jaar meegeven?
Ik kan zeggen dat ze geen verhaal over zichzelf mogen schrijven. En ook dat ze niet vanuit de taal mogen vertrekken. Dat ze eerst aan het verhaal moeten denken en pas daarna aan al die mooie zinnen. Maar eigenlijk willen alle schrijvers gewoon dat ik ze een goed boek geef. Daar hebben ze veel meer aan.

Meer weten over Yannick en het manuscript waarmee hij Manuscripting 2013 won? Lees het interview op de website van SSBA Salon. Meedoen aan Manuscripting 2015? De inschrijfperiode is geopend! Bekijk de wedstrijdvoorwaarden op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.