< Terug

Winnaars Prijs van de Jonge Jury en Gouden Lijst bekend

15 april 2015

Vandaag zijn belangrijke jeugdboekenprijzen uitgereikt: de Prijs van de  Jonge Jury en de Gouden Lijst. De Prijs van de Jonge Jury is gewonnen door Mel Wallis de Vries met Wreed. De Gouden Lijst is in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken gewonnen door Gideon Samson en Julius ’t Hart met Overspoeld. In de categorie vertaalde boeken won Annabel Pitcher met Onder de ketchulpwolken, vertaald door Ellis Post Uiterweer.

De Jonge Jury
Beide prijzen zijn uitgereikt tijdens de Dag van de Jonge Jury, een literair evenement waar jongeren hun favoriete auteurs kunnen ontmoeten en workshops volgen. Bij de Prijs van de Jonge Jury bepalen scholieren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar welke boeken genomineerd worden. Zij lezen een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en stemmen op hun favorieten. Hierdoor bevordert de Jonge Jury lezen in het voortgezet onderwijs. Vijf boeken worden genomineerd, waarna het boek met de meeste stemmen wint. Het doel van de prijs is ervoor zorgen dat jongeren met plezier lezen en hen leren een mening te vormen over de gelezen boeken.

De Gouden Lijst
De Prijs van de Jonge Jury is daarmee een prijs van de doelgroep zelf, terwijl de Gouden Lijst een juryprijs is voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar.Overspoeld is een boek dat zich niet laat wegleggen. De directheid waarmee Samson de rauwe werkelijkheid toont, grijpt je als lezer meermalen bij de keel. De indringende beelden blijven op het netvlies staan en de passende staccato stijl maakt duidelijk dat de ramp niet te bevatten is,’ aldus de jury.

Over Onder de ketchupwolken zegt de jury: ‘Annabel Pitcher heeft een gedurfde roman in briefvorm geschreven. Die vorm zorgt ervoor dat dit verhaal over schuldgevoel tot het eind toe spannend blijft. Ondanks het zware thema is er voldoende lucht voor de lezer door een goede balans tussen grote emoties en relativerende humor.’

Naast de twee prijzen zijn er eervolle vermeldingen voor 15 dagen zonder hoofd van Dave Cousins, vertaald door H.C. Kaspersma, De gans en zijn broer van Bart Moeyaert en Honderd uur nacht van Anna Woltz.

One Response to Winnaars Prijs van de Jonge Jury en Gouden Lijst bekend

  1. […] hier meer over de achtergrond van beide […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.