< Terug

Hester Knibbe wint de VSB Poëzieprijs

28 januari 2015

Morgen begint de Poëzieweek: een week lang zijn er door heel Nederland en Vlaanderen allerlei activiteiten rondom poëzie georganiseerd. De week werd feestelijk begonnen met de 21ste uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2015 in de Kunsthal Rotterdam. De prijs is voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar.

Na een uitgebreide uitreiking, met onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, werd bekendgemaakt dat Hester Knibbe had gewonnen met Archaïsch De Dieren (De Arbeiderspers). De andere genomineerden waren Piet Gerbrandy met Vlinderslag (Atlas Contact), Sasja Janssen met Ik Trek Mijn Species Aan (Querido), Alfred Schaffer met Mens Dier Ding (De Bezige Bij) en Peter Verhelst met Wij Totale Vlam (Prometheus). De jury, voorgezeten door NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch, roemde Knibbe om de manier waarop ze ‘de mythische geschiedenis’ toont die ‘zin geeft aan de menselijke worsteling met angst’. Knibbe is nog maar een dag geleden benoemd tot de nieuwe stadsdichter van Rotterdam en zij mocht in haar thuisstad de prijs, bestaand uit een geldbedrag van €25.000, – en een glaskunstwerk van Maria Roosen, in ontvangst nemen.

www.vsbpoezieprijs.nl

One Response to Hester Knibbe wint de VSB Poëzieprijs

  1. […] er meer over in dit nieuwsbericht. Benieuwd naar Knibbes gedichten? NRC Boeken zette er een paar […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.