< Terug

Verhuizen 2

8 april 2016

Ik probeerde nog een stapeltje kleren in mijn weekendtas te krijgen en kon niet geloven dat ik in die paar maanden deze hoeveelheid spullen bij elkaar had verzameld; de momenten van neerslachtigheid die werden verholpen door een bezoekje aan de mall bleken talrijker dan gedacht. Jaja, blijkt maar weer hoe ver filosofie van psychologie verwijderd is. Ondertussen opende iemand de voordeur en hoorde ik de stem van mijn, dacht ik, ten dode opgeschreven landlady.

Ieren hebben een fabuleuze manier om problemen en gekke levenssituaties in eufemismen te verpakken. Dit is natuurlijk een uitstekende manier om niet uit te spreken hoe slecht (of goed – don’t think of putting on airs!) het daadwerkelijk gaat met iemand en in een land waar iedereen een gemeenschappelijke kennis heeft, is keeping up appearances een vereiste. Oja, en ook iets met gekoloniseerd zijn geweest.

Mijn landlady ging op de bank zitten en zei dat ze zich inderdaad eventjes wat minder had gevoeld de laatste paar weken, maar nu was ze gewoon weer thuis en ze leek te insinueren dat alles back to normal was. Was ze thuisgekomen omdat ze niet behandeld wilde worden? Wist ze nou of ze kanker had? Was die priemende blik van haar broer voor mij bedoeld? Ik ging maar weer verder met mijn tassen alvast buiten te zetten en was opgelucht toen de taxi aan kwam rijden.

In mijn beduusde staat vertelde ik de taxichauffeur wat er gebeurd was de laatste paar dagen en moest toen tegenover hem constateren dat ik nu zo’n typische klant was die een gek verhaal produceerde dat hij dan weer aan zijn volgende klant kon vertellen. Integendeel, antwoordde hij, een paar dagen geleden nog heb ik iemand opgehaald die bij een eenzame Ierse vrouw woonde die hem eigenlijk niet meer uit het huis wilde laten gaan, omdat ze niemand anders had om tegen te praten. Hij vertelde ook over de vrouwen die na een taxirit maar niet uit de auto wilden stappen en bleven doorpraten terwijl hij verder wilde rijden. Een bepaald soort middelbare Ierse vrouwen is een risicogroep geworden.

Ik begon me inmiddels al veel beter te voelen – gedeelde smart is halve smart – en de taxichauffeur was bij zijn uitsmijter aangekomen: een vrouw had hem gebeld omdat ze zichzelf had buitengesloten en terwijl ze op weg waren naar het politiebureau – hier wordt het verhaal een beetje vaag, want moet je een goedkeuring krijgen voor een nieuw slot van de Gardaí in Ierland? – hadden ze moeten stoppen bij een pub, omdat zij eerst even wat moest drinken om weer op functioneringsniveau te komen. Ik lachte ongelovig en de taxichauffeur haalde zijn schouders op, the drink, you know?

One Response to Verhuizen 2

  1. Deeltjesversneller schreef:

    Toevallig vind ik je columns hier, ik drukte op het verkeerde knopje op mijn telefoon haha. Heel fijn om te zien dat je nog schrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mady Beversluis

Mady Beversluis (1990) woont op dit moment in Ierland, waar ze een master Philosophy & Literature doet aan University College Dublin. Ze studeerde eerder Literatuurwetenschap en Engelse letterkunde in Amsterdam. Voor Lood schrijft ze een column en recensies over boeken die eigenlijk verplichte kost zouden moeten zijn onder een toekomstige literatuurdictatuur.

 

E-mail Mady

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.