< Terug

Prijzenregen

20 november 2014

Terwijl een van de belangrijkste jaarlijkse literaire prijzen voor debuterende schrijvers verloren dreigt te gaan, dient een nieuwe prijs zich aan. De Academica Literatuurprijs, die al negentien jaar wordt uitgereikt aan het beste debuut van het jaar, heeft nog steeds geen nieuwe sponsor gevonden. Onder meer Anna Enquist, Peter Buwalda, Jessica Durlacher en Shira Keller wonnen de prijs. De Academica vermeldt op zijn site dat ‘opvallend is dat deze debutantenprijs net zo vaak een vrouw als man als winnaar had.’ Doorgaans worden de grote literaire prijzen vaker door mannen gewonnen. Zo had de AKO Literatuurprijs dit jaar alleen mannelijke genomineerden. Het gat dat ontstaat door het, waarschijnlijke, verdwijnen van de Academica, zou wellicht gevuld kunnen worden door een nieuwe prijs. Tijdens de Jonge Schrijversavond zal voor het eerst de Gouden Schrijfmachine worden uitgereikt. Deze ‘ereprijs’ is voor ‘een persoon of organisatie die zich in de breedste zin des woords heeft ingezet voor nieuwe literatuur.’ Deze vrijdag wordt de Jonge Schrijversavond voor de zesde keer georganiseerd door Nieuwe Letteren in de Stadsschouwburg Amsterdam. Ook de NS Publieksprijs 2014 is gister uitgereikt, winnaar is Michel van Egmond met Kieft. Van Egmond won ook vorig jaar de publieksprijs voor Gijp. Andere genomineerden waren Isa Hoes (Toen Ik Je Zag) en Herman Koch (Geachte Heer M).

http://www.academicaliteratuurprijs.nl/

http://www.jongeschrijversavond.nl/

https://nspublieksprijs.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.