Mirke Kist wint Write Now! 2015

21 juni 2015

Vanmiddag maakte Nederland tijdens de Write Now! finale 2015 kennis met de literaire talenten van morgen. Ze schrijven het liefst in espressobars, laten ansichtkaarten met gedichten achter in treinen en bewonderen schrijvers als J.D. Salinger en Coetzee. Na muzikale en literaire intermezzo’s van Iris Penning en Marjolijn van Heemstra was het tijd om de winnaar van Write Now! 2015 bekend te maken.

‘Ik heb mijn best gedaan om trends te ontwaren in jullie verhalen en gedichten,’ zei juryvoorzitter en Write Now! 2014 winnaar Sacha Hilhorst. ‘Jullie schrijven 13% vaker over vaders dan moeders, 8% vaker over mannen dan vrouwen en jullie favoriete lichaamsdelen zijn handen en ogen.’ Ook experimenteren deze jonge schrijvers veel, zowel in genre als in vorm, en nemen ze risico’s.

De winnaar van Write Now! 2015 schreef volgens de jury een ‘ambitieuze tekst, een verhaal dat uitblinkt in menselijkheid’. Met haar verhaal Il Pittore del Silenzio, een verhaal over een Nederlands gezin dat in een Italiaans museum voor een schilderij staat, won Mirke Kist de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren van het Nederlands taalgebied. Kist won een MacBook, een schrijfcursus bij de Schrijversacademie, een columnreeks op Trouw.nl en een optreden tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival.

De Metro Publieksprijs ging naar Ulrike Burki. Meer dan 1.600 lezers brachten hun stem uit, waarvan de meesten naar haar gedicht gingen. Zij won een iPad mini en haar tekst wordt gepubliceerd in Metro Vlaanderen. Eervolle vermeldingen gingen naar Jelko Aarts, Else Boer en Maarten Buser.

Lees het juryrapport of maak zelf kennis met de nieuwe lichting schrijftalenten door hun verhalen op de Write Now! website te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.