Met Boeken op Reis: Spanje

24 augustus 2015

Tijdens de zomer gaat Lood met boeken op reis: we lichten vijf boeken uit die zich afspelen op een geliefde vakantiebestemming in Europa, zodat je je alvast kan inlezen voor je vakantie of juist ergens anders kan wanen in Nederland. De zomer loopt ten einde, dus deze week de laatste editie in deze rubriek: Spanje.

Onze literaire reis eindigt in Spanje: een vakantieland bij uitstek met haar zomerse temperaturen, vele stranden en heerlijk eten. De warme temperaturen zijn ook uiterst geschikt voor het verslinden van romans of om nieuwe literatuur te ontdekken.

costadelso Zo speelt de thriller Costa del Sol van Suzanne Vermeer zich af in een van Spanje’s bekendste badplaatsen. Na de plotselinge dood van haar echtgenoot reist Eline Sanchez met haar kinderen af naar de geboorteplek van haar man. Ze heeft een rustige vakantie in gedachten, waar ze de omstandigheden rond de dood van haar man kan vergeten. Voordat hij omkwam in een ongeluk ontving hij namelijk een bedreigend sms’je van een onbekende afzender. Dit gegeven blijft haar en haar kinderen achtervolgen, terwijl de ware toedracht van het ongeluk onthuld wordt.

De Ongelukkige, een literaire klassieker van Louis Couperus, speelt zich af Alhambra. Deze avonturcouperusenroman vertelt het verhaal van de laatste Arabische vorst van Spanje. Die vorst moest zijn troon verdedigen tegen katholieke rivalen. Hoewel deze roman verscheen in 1915 is hij nog steeds actueel door de strijd tussen religies die beschreven wordt. Tel daarbij op de sprookjesachtige sfeer van Granada in de 15de eeuw en het resultaat is een aanrader voor wie meer wil weten over de onbekende kant van Spanje.

zafonElk jaar stijgt het aantal toeristen dat naar Barcelona op vakantie gaat. Niet gek als je denkt aan alle attracties die de stad te bieden heeft. De bekende Spaanse romanschrijver Carlos Ruiz Zafón gebruikt zijn geboorteland als inspiratiebron. Zijn bestsellerroman De Schaduw van de Wind gaat over het Kerkhof der Vergeten Boeken, verborgen in het oude centrum van Barcelona. Hoofdpersoon Daniel wordt betoverd door een boek met de titel ‘De Schaduw van de Wind’ en de verteller Julian Carax. Maar naarmate Daniel meer probeert te ontdekken over Carax, beginnen hun levens steeds meer op elkaar te lijken.

De andere grote stad van Spanje, Madrid, is het toneel van Het Vertrek van Station Atocha, een roman van de atochaAmerikaanse auteur Ben Lerner. Daarin vertrekt de jonge dichter Adam Gordon met een prestigieuze beurs naar Madrid om onderzoek te doen. Maar daar komt weinig van terecht. Hij vult liever zijn dagen met blowen en zwerven door de stad. Dan wordt er een aanslag gepleegd bij het station Atocha. Adam moet kiezen of hij onderdeel wil uitmaken van deze gebeurtenis of voor altijd in de luwte blijft.

coelhoTot slot, een verhaal in non-fictievorm over een reis door Spanje die miljoenen bezoekers tot de verbeelding spreekt: De Pelgrimstocht naar Santiago. In dit boek vertelt de Braziliaanse auteur Paulo Coelho over zijn reis langs de pelgrimsroute van Santiago de Compostella. Hij beschrijft hoe die reis zijn blik op het leven veranderde. Tijdens deze tocht moest Coelho allerlei opdrachten volbrengen om dichter bij zichzelf en de ware aard van het leven te komen.

Lees de eerdere edities van Met Boeken op Reis hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.