< Terug

Tip van de jury: Willem Bisseling

4 september 2015

Tot 14 september kun je deelnemen aan Manuscripting om erachter te komen of jouw manuscript de moeite van het uitgeven waard is. Wie weet selecteert de organisatie jou om je manuscript te pitchen voor de vakjury. Maar wie zijn de juryleden en waar letten ze op? Deze keer: de tip van jurylid Willem Bisseling.

Wie ben je en wat doe je in het boekenvak?
Ik ben Willem Bisseling, literair agent bij Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap. Naast 120 Amerikaanse uitgevers en agenten (voor wie wij duizenden auteurs in het Nederlandse taalgebied vertegenwoordigen), vertegenwoordigen wij circa 300 Nederlandse auteurs. Mijn taak is niet alleen literair talent vinden, maar het ook beter te maken en uiteindelijk bij de beste uitgever onder te brengen.

Waar let je vooral op bij het beoordelen van de pitches?
Innerlijke noodzaak. Waarom wil iemand schrijven? Omdat het een verhaal is dat er echt uit moet? Of omdat hij of zij denkt: het lijkt me wel aardig een boek te schrijven. Als iemand echt innerlijke noodzaak voelt wil ik dat kunnen zien in de pitches en in de tekst. Gewoon een verhaal vertellen is niet genoeg, het moet van dieper komen.

Welke schrijftip wil je de deelnemers meegeven?
Staar je niet blind op een origineel onderwerp of de beste eerste zin die je kan bedenken, maar kom met iets authentieks en iets (ja, ik ga het vreselijke woord zeggen) puurs. Vraag je bij alles wat je schrijft af: waarom schrijf ik dit op en waarom moet iemand dit lezen? Dat is ook wat de lezer zich (al dan niet bewust) afvraagt.

Schrijven is talent én ambacht. Dus ruim je tekst op, schrob de zinnen, gooi overbodige woorden weg, haal het vuil eruit en laat je tekst blinken: pas als jezelf echt tevreden bent, mag je het aan een lezer geven. Nogmaals bedankt voor jullie inzet en tot ziens bij de voorronde of de finale!

Meedoen aan Manuscripting 2015? De inschrijfperiode is geopend! Bekijk de wedstrijdvoorwaarden op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.