< Terug

Tip van de jury: Roel van Diepen

25 augustus 2015

Tot 14 september kun je deelnemen aan Manuscripting om erachter te komen of jouw manuscript de moeite van het uitgeven waard is. Wie weet selecteert de organisatie jou om je manuscript te pitchen voor de vakjury. Maar wie zijn de juryleden en waar letten ze op? Deze keer: de tip van jurylid Roel van Diepen.

Wie ben je en wat doe je in het boekenvak?
Ik werk nu twee jaar als acquirerend redacteur bij uitgeverij Lebowski. Hiervoor werkte ik bij Ambo|Anthos, Foreign Media Books en Dutch Media, als o.a. redacteur, pr-medewerker, office manager, dozensjouwer, koffiezetter en kopieerapparaatreparateur.

Waar let je vooral op bij het beoordelen van de pitches?
Een zekere vorm van eigenheid in zowel taal als verhaal. De pitch is natuurlijk erg kort dus zorg dat je helder weet over te brengen waar je verhaal over gaat, wat de thematiek is en waarom het anders is dan alle andere boeken die we ooit gelezen hebben. En zorg dat het fragment dat je voorleest representatief is. Laat zien waartoe je in staat bent met taal, zonder te overdrijven en alle registers tegelijkertijd open te trekken. Eigenlijk let ik dus op alles.

Welke schrijftip wil je de deelnemers meegeven?
Ik wordt is fout. Het moet zijn: Ik word.

Meedoen aan Manuscripting 2015? De inschrijfperiode is geopend! Bekijk de wedstrijdvoorwaarden op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.