Onno-Sven Tromp & Jeroen Nan: ‘De halve finale bereiken voelt als erkenning’

17 oktober 2015

Wie is het grootste literair talent van 2015? Wie drinkt binnenkort koffie met literair agent Paul Sebes en schrijft een maand lang in de eenpersoonswoning Heijmans ONE? Op 22 oktober zijn we een stapje dichter bij het antwoord op die vragen, want dan vindt de halve finale van Manuscripting plaats in Amsterdam. Hoog tijd dus om de halve finalisten aan je voor te stellen! De komende week verschijnen op Lood interviews met de gelukkigen die strijden om een felbegeerde plek in de finale. Vandaag: Onno-Sven Tromp en Jeroen Nan.

Wie ben je?
Onno-Sven: ‘Ik ben dichter en dromer, doler en denker. Maar niet per se in die volgorde. Ik ga door het leven als dichter van sonnetten en haiku’s, en ik heb wandelgidsen geschreven met routes door het leven en werk van J.J. Voskuil en A.F.Th. van der Heijden. Ik reis het liefst door de tropen. Ook droom ik vaak over de honderdduizend boeken die ik nog wil schrijven.’

Jeroen: ‘Mijn naam is Jeroen Nan en ik ben 38 jaar. Mijn vriendin en ik hebben een kind, een huis, een auto en elkaar. Van kleins af aan ben ik verzot op lezen, op het verdwijnen in een boek. Ik word ook heel erg blij van muziek (luisteren) en natuurlijk van schrijven.’

Wanneer begon je met schrijven, en waarom?
Onno-Sven: ‘Wauw, dat is lang geleden! Ik denk aan het einde van de middelbare school. De poëzie van de Tachtigers en romans als De aanslag van Harry Mulisch en Een romance van Dirk Ayelt Kooiman wakkerden het schrijfvuur bij mij hevig aan.
Ik dacht: dat wil en kan ik ook!’

Jeroen: ‘In mijn pubertijd was schrijven een manier om mijn emoties te uiten, in schriften die ik voor iedereen verborg. Toen Hyves nog was wat Facebook nu is ben ik begonnen met bloggen en ook steeds meer fictie gaan schrijven. Ik hou er van hoe iets dat begint als een enkele gedachte kan uitgroeien tot een verhaal. Één goede zin schrijven kan genoeg zijn om een topdag te hebben.’

Wat heb jij absoluut nodig om te kunnen schrijven?
Onno-Sven: ‘Rust! En ochtend. Ik moet niet te veel andere dingen aan mijn hoofd hebben. De dag moet nog openliggen, vol beloftes. Ik ben een rasecht ochtendmens. Het feit dat de pitch van Manuscripting ’s avonds is, werkt dus sterk in mijn nadeel. Mijn geheim: gewoon beginnen, dan gaat de rest vanzelf.’

Jeroen: ‘Ik schrijf met een koptelefoon op. Muziek zorgt ervoor dat ik mezelf kan afsluiten van de dingen die me kunnen afleiden. Ik luister veel naar duistere techno tijdens het schrijven, daar kan ik me beter door concentreren.’

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Onno-Sven: ‘Uit mijn jaren in Afrika, mijn reizen door Zuidoost-Azië en, natuurlijk, mijn ongebreidelde fantasie.’

Jeroen: ‘Als inspiratie al bestaat, dan zit het in alles en komt het uit het niets. Het is voor mij belangrijk om rust en ruimte in mijn hoofd te hebben. Dan zie ik meer, hoor ik meer en voel ik meer. En dan komen de ideeën vanzelf. Veel twijfelen helpt ook.’

Wat verwacht je van je deelname aan Manuscripting?
Onno-Sven: ‘Dat uitgevers zullen vechten om mijn manuscript. Ik zou daarom willen pleiten voor een wapenverbod in de Stadsschouwburg. Nee, echt geen idee eigenlijk. Ik ben sowieso blij met het duwtje in mijn rug.’

Jeroen: ‘Toen ik hoorde dat ik in de halve finale sta, was ik heel trots. Het voelde als een soort erkenning dat ik kan schrijven. Meedoen is leuk, maar nu wil ik eigenlijk ook wel winnen. Dus laat ik dan ook maar kloekmoedig zeggen dat ik niets minder verwacht dan dat.’

Hoe bereid je je voor op de halve finale?
Onno-Sven: ‘Door de voorbereidingen zo lang mogelijk uit te stellen, tot er geen ontsnappen meer mogelijk is. En dan vlammen! (Verder denk ik er zo min mogelijk over na, anders word ik alleen maar zenuwachtig…)’

Jeroen: ‘Ik probeer vooral mijn zenuwen zo goed mogelijk onder controle te krijgen. Daarnaast ben ik aan het schrijven, lezen, schrappen en herschrijven. En natuurlijk sta ik veel voor de spiegel. Niet alleen om te oefenen met de stopwatch, maar ook om te bepalen wat ik op 22 oktober aan ga trekken.’

Wil je meer zien en horen van deze halve finalisten? Kom dan op donderdag 22 oktober naar de voorronde van Manuscripting in de SSBA Salon in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.