Literaire agenda – zomereditie

30 juli 2015

Het is zomer en ook de Nederlandse literatuurwereld komt even op adem. Zomer betekent boeken lezen in het park, op het strand of in het zwembad, inspiratie op doen voor verhalen tijdens verre reizen of uit je dak gaan in festivaltenten. In deze zomereditie wijzen we je op plekken waar je je literatuurbehoefte kunt vervullen, als je aan de andere opties niet genoeg hebt.

Ontbreekt een niet te missen literair evenement in deze agenda? Mail naar michelle@loodmagazine.nl

Augustus

1/08-2/08 Poëziefestival het Tuinfeest en Groot Literair Ontbijt

De oude binnenstad van Deventer is weer het podium voor 30 dichters tijdens Het Tuinfeest. Piet Gerbrandy, Lévi Weemoedt en vele anderen figureren in het programma. ’s Ochtends kun je bijkomen tijdens het Groot Literair Ontbijt, samengesteld door theatermaker Marjolijn van Heemstra.

http://www.hettuinfeest.nl/

Verschillende locaties, Deventer – €29,50 (festival inclusief diner) en €15,- (ontbijt)

1/08 Museumnacht Antwerpen

De musea van Antwerpen gaan weer ’s nachts open tijdens het jaarlijkse museumnacht. Niet te missen: het literaire archief van Hugo Claus.

Meer informatie

Verschillende plekken in Antwerpen – Vanaf 19:00 – Kaartjes vanaf €5,-

2/08 Deventer boekenmarkt

Het is op 2 augustus weer tijd voor de grootste boekenmarkt  van Europa. Ruim 6 kilometer van Deventer staat vol met boekenkraampjes, dus literaire schatten vinden is vrijwel verzekerd.

http://www.deventerboekenmarkt.nl/

Deventer – Vanaf 9.30

3/08 Hemelse Verzen

Kom in hoge sferen tijdens Hemelse verzen: een samenwerking van Mensen Zeggen Dingen en Onbederf’lijk Vers. Verschillende dichters, performers en andere bekenden van de Poetry Slam treden op.

Meer informatie

Brouwerscafé De Hemel, Nijmegen – Aanvang 16:00 – Gratis

5/08 #houdjemonddichter

Elke drie maanden is er een nieuwe tentoonstelling in ArtDeli, deze keer is het thema ‘pudding.’ Dichter Justin Samgar stelt met deze thema in gedachten een avond vol performance en literatuur samen. Hoe werden zij geïnspireerd door het thema?

Meer informatie

ArtDeli, Amsterdam – Aanvang 19:00 – Gratis

7/08 Literaire wandeling door Amsterdam 

Een heuse ‘literatoer’ voor boekenliefhebbers langs de Amsterdamse locaties die een rol speelden in Nederlandse en buitenlandse romans.

Meer informatie 

Startpunt Hotel Victoria, Amsterdam – Aanvang 11:00 – €24,5o, max. 15 personen

21/08-23/08 Literatuur op Lowlands

Dit jaar heeft Lowlands een veelzijdig literatuurprogramma met onder meer AKO-winnaar Adriaan van Dis, Arjen Lubach, Gustaaf Peek, Ronald Giphart en Fokke & Sukke. Daarnaast organiseert Das Magazin De Grote Onbedoelde Literatuurshow met Maartje Wortel, Hanna Bervoets en Joost de Vries. Zij dragen ‘onbedoelde’ literatuur voor, bijvoorbeeld fanmail of een brief van de belastingdienst. Er is veel meer, waaronder een boekenwinkel.

Meer informatie

Biddinghuizen – Festivalkaartje €195,-

29/08 Best of YA Academy

Houd je van Young Adult romans lezen én schrijven? Dan kun je je kans grijpen tijdens de eerste Best of YA Academy van Unieboek Spectrum. Een middag vol workshops staan in het teken van het schrijven en pitchen van YA fictie.

Meer informatie

EYE museum, Amsterdam – Aanvang 13:15 – Entree €27,50 inclusief drankjes en goodiebag

29/08-30/08 Uitmarkt 

De Uitmarkt is de opening van het Nederlandse culturele seizoen. We krijgen ook een voorproefje van de nieuwe Nederlandse literatuur van na de zomer. De Balie heeft bijvoorbeeld een uitgebreid programma met Wim Brands (‘Dit moet je lezen!’), Wim Daniëls en korte verhalen van San Bos & Joubert Pignon. Aan het Museumplein is een literair salon met onder meer Inge Schilperoord, Joost Zwagerman en Annemarie de Gee.

Meer informatie

De Balie en Museumplein, Amsterdam – Gratis

30/08 Het Park Vertelt

Jaarlijks poëziefestival in park Hartenstein in Oosterbeek waar je in de buitenlucht kunt genieten van poëzie en muziek. Het thema is dit jaar ‘Liefde onder de Luifel’. Met onder meer Tjitske Jansen en Jeroen Zijlstra.

http://www.hetparkvertelt.nl/

Park Hartenstein, Oosterbeek – Aanvang 13:30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.