Literaire agenda Vlaanderen uitgelicht – maart

23 maart 2016

Het wordt stilaan warmer. Tijd voor een eerste schuchtere poging tot lezen in de buitenlucht. Ergens op een terras, juist gepositioneerd voor de eerste zonnestralen van de dag, of warm ingeduffeld op een bankje in een park tussen ontluikend groen. Voor momenten dat u je liever in gezelschap en luisterend van boeken geniet, heeft Lood een paar suggesties.

Het tweede deel van maart staat namelijk in het teken van een aantal zeer boeiende ontmoetingen met schrijvers. Zo kan je op 23 maart in het Poëziecentrum in Gent terecht voor een Poëzie Rendez-Vous met schrijver Jeroen Theunissen, waarin onder andere gesproken zal worden over zijn laatste dichtbundel Hier woon je’. Een boek van een ouder over het zoeken naar woorden voor het vatten van de wereld voor een kind. Warm aanbevolen.

‘Op 24 maart’ss Anderendaags gaat schrijver Piet Piryns in het Letterenhuis in Antwerpen in gesprek met voormalig Dichter des Vaderlands Charles Ducal. Deze poëziemiddag kadert in het tweewekelijks gehouden ‘Donderdagen van de poëzie’ waarin Piryns met dichters spreekt over het werk van andere schrijvers dat hen geïnspireerd heeft. Op 24 maart zal Ducal er voorlezen uit eigen werk en uit teksten die een blijvende indruk op hem hebben achtergelaten. Charles Ducal schreef als allereerste Belgische Dichter des Vaderlands gedurende twee jaar over wat hem raakte in de actualiteit. Zo schreef hij over het fundamentele mensenrecht dat migratie is, de lotgevallen van het Palestijnse volk en hij baseerde een gedicht op de getuigenissen van vrouwen over hun werk en thuissituatie. Om de twee jaar wordt er een nieuwe Dichter des Vaderlands voorgesteld, telkens vanuit een ander taalgebied. Op 29 januari gaf hij de fakkel door aan de Brusselse Laurence Vielle. De gedichten van de Dichter des Vaderlands worden vertaald door het Vertalerscollectief van Passa Porta en verschenen in drievoud in drie kranten. Het werk dat Ducal in zijn periode als Dichter des Vaderlands schreef is gebundeld in Bewoond door iets groters / Au-delà de la frontière / Von etwas Grösserem bewohnt dat in oktober van vorig jaar verscheen.
In Alle poëzie dateert van vandaag, het gedichtendagessay van 2010, schreef Ducal: ‘Een prachtig gedicht brandt als een kus, snijdt als een mes, slaat in als de bliksem. Het zet de wereld in een onbekend licht. Het maakt de ogen wijder, de oren opener, het hart groter. Het is tegengif tegen zo veel: banaliteit, gezwets, verdoving, overdreven ernst, conditionering, moedeloosheid, eenzaamheid, routine, stress, winterkou.’ Benieuwd naar de gedichten die Ducals hart vergroten? Kom dan je oor te luisteren leggen in het Letterenhuis op donderdag 24 maart.

We sluiten de maand af met een auteurslezing van niemand minder dan Saskia De Coster.
Op 31 maart spreekt ze in bibliotheek Permeke in Antwerpen over haar oeuvre en andere projecten. Aan de hand van beeld en geluid laat ze je kennis maken met haar laatste boeken Wij en ik en Wat Alleen Wij Horen en andere projecten. Permeke biedt na afloop een drankje aan. Voor de nieuwsgierigen: op haar website kan je, geheel kosteloos zowaar, het eerste hoofdstuk van haar boek Wat alleen wij horen lezen. Veel leesgenot gewenst.

Ben je een tof literair evenement aan het organiseren? Laat het ons weten via de mail (redactie@loodmagazine.nl of mara@loodmagazine.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mara Matthyssens

Mara Matthyssens (1991) studeerde filosofie en literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Gent. Ze  bericht vanuit België over ontwikkelingen in de hedendaagse literatuur en houdt ons via de Vlaamse Literaire Agenda op de hoogte van literaire evenementen in Vlaanderen.

 

 

 

 

E-mail Mara

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.