Literaire agenda Vlaanderen uitgelicht – april

6 april 2016

Ook deze maand zijn er  activiteiten voor de boekenliefhebber. Wij van Lood helpen je graag een handje bij het kiezen en geven enkele suggesties.

Westerman over migratie en identiteit

Op 12 april is Frank Westerman te gast voor een lezing in de Studium Generale-reeks.  Een reeks die door Hogeschool Gent georganiseerd wordt en dat een platform is voor zowel  maatschappelijke, artistiek-culturele als wetenschappelijk beschouwing. Westerman bewees met boeken als Ingenieurs van de ziel, El negro en ik en Ararat dat journalistiek en literatuur hand in hand kunnen gaan en elkaar zelfs versterken. De tekst die Westerman 0p 12 april brengt draagt de titel ‘Schipbreukelingen op vreemde kust’. Hij spreekt ver migratie en persoonlijkheid, vertrekkend vanuit de volgende vraag: “Stel, je spoelt aan op vreemde kust – is het kompas van je identiteit dan op slag onklaar? Niet alleen de continenten zijn op drift, ook hun bewoners. Wat als je tussen wal en schip raakt?” Westerman verkent deze ideen aan de hand van de casus van ‘the Dutch ghurka’s’, zoals de Zuid-Molukkers in Nederland  genoemd werden. Hoe was het leven voor deze minderheid, die met de beruchte treinkaping een ondankbare plaats kreeg toebedeeld in het collectief geheugen van Nederland? Zij die de lezing niet kunnen bijwonen kunnen haar ook achteraf nog integraal bekijken alhier.

Dansen tussen de boeken

Een andere aanrader is de ‘Nacht van de vrouwelijke stem’ die op 16 april plaats vindt in Permeke en naadloos overgaat in het Boekenbal. Behoud de Begeerte en Antwerpen Boekenstad besloten voor het slotfeest van 10 jaar Permeke om schrijvend en anderszins creërend vrouwvolk vieren. Er zal niet alleen een waaier aan proza en poëzie te horen zijn, maar er is ook ruimte voor performance, dans en zang, omdat het lijf ook spreken kan.Niemand minder dan Saskia de Coster, Fleur van Groningen, Kristien Hemmerechts, Joke van Leeuwen, Simone van Saarloos, Lize Spit, Maud Vanhauwaert, en Niña Weijers tekenden alvast present. Vanaf 23u barst het feest helemaal los en kan je de nacht door dansen met je literatuurminnend medemens tussen de boeken van bibliotheek Permeke. Veel beter worden zaterdagavonden niet.

Ben je een tof literair evenement aan het organiseren? Laat het ons weten via de mail (redactie@loodmagazine.nl of mara@loodmagazine.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mara Matthyssens

Mara Matthyssens (1991) studeerde filosofie en literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Gent. Ze  bericht vanuit België over ontwikkelingen in de hedendaagse literatuur en houdt ons via de Vlaamse Literaire Agenda op de hoogte van literaire evenementen in Vlaanderen.

 

 

 

 

E-mail Mara

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.