Literaire agenda Vlaanderen uitgelicht

12 januari 2016

Nu de obligate gezelligheid geweken is en de verre verwanten terug zijn naar waar men hen nooit bezoekt, kan het nieuwe jaar echt beginnen. 2016 start op literair vlak alvast veelbelovend.

Verschillende gerenommeerde schrijvers bezoeken Vlaanderen, er worden twee belangrijke poëzieprijzen uitgereikt en we maken kennis met de nieuwe Dichter des Vaderlands.

Donderdag 14 januari ontvangt Brussel zowel de Noorse Karl Ove Knausgård als de Britse Tom Mccarthy. Knausgård gaat in Bozar in gesprek met Ruth Joos over de ondertussen beruchte zesdelige romanreeks waarin hij zijn leven en dat van de mensen in zijn omgeving fileert. In oktober van vorig jaar verscheen Vrouw, het allerlaatste boek in de Mijn strijd-reeks. Hij schrijft erin over zijn vrouw Linda, haar bipolaire stoornis en hoe ze onder zijn literaire ambities geleden heeft. Met Joos blikt hij terug op dit omvangrijk project. Na Brussel vertrekt Knausgård naar Nederland, waar zijn uitgeverij De Geus hem viert met een heus Knausgårdfestival.

In Passa Porta is die avond auteur en kunstenaar Tom McCarthy te gast. McCarthy schreef meerdere romans, waaronder Remainder, C en Satin Island en werd twee keer genomineerd voor de shortlist van Man Booker Prize. Samen met filosoof Simon Critchley richtte hij de International Necronautical Society op, een semi-fictieve, semi-serieuze en semi-hilarische organisatie die zichzelf omschrijft als ‘ inhabiting and appropriating a variety of art forms and cultural ‘moments’ from the defunct avant-gardes of the last century to the political, corporate and conspiratorial organisations they mimicked.’ Het is niet de bedoeling dat u ook maar enig idee heeft waar dit over gaat. Journalist Marnix Verplancke doet een moedige poging tot hem door te dringen.

Op 20 januari kan u in Passa Porta kennis maken met Eugen Ruge. Deze Duitse schrijver en vertaler brak door met In tijden van afnemend licht, dat in 2011 verscheen. In dit boek beschrijft hij aan de hand van zijn eigen familiegeschiedenis de neergang van de communistische utopie in de DDR. Daarna verschenen ook nog Cabo de Gata en de reisreportage Annäherung. Ruge is de eerste writer-in-residence van 2016 in Passa Porta en zal op 20 januari met schrijver Jeroen Theunissen spreken over leven en werk.

In januari zijn er ook twee belangrijke prijsuitreikingen. Op 21 januari worden in het Letterenhuis de genomineerden van de VSB Poëzieprijs 2016 gepresenteerd, de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. Op 27 januari vindt in Groningen de uitreiking plaats. De genomineerden dit jaar zijn Pieter Boskma met zijn bundel Zelf, Geert van Istendael met Het was wat was, Ilja Leonard Pfeijffer met Idyllen, Toon Tellegen met De werkelijkheid en Maud Vanhauwaert met Wij zijn evenwijdigOp 26 januari wordt in de Arenbergschouwburg in Antwerpen de  Herman de Coninckprijs uitgereikt. De genomineerden zijn Maarten Inghels met Nieuwe rituelen, Marc Kregting met Onze Nietzsche, Ruth Lasters met Lichtmeters, Bart Meuleman met Mijn soort muziek en Jeroen Theunissen met Hier woon je

Op 27/01 wordt in Passa Porta, aan de vooravond van Gedichtendag, de nieuwe dichter des vaderlands voorgesteld. De Brusselse Laurence Vielle neemt de pen over van Charles Ducal. De avond wordt feestelijk ingezet door onder andere Antoine Wauters, Michaël Vandebril en Willem van Toorn,  Jan H. Mysjkin en Katelijne De Vuyst, en Carl De Strycker.  

Ben je een tof literair evenement aan het organiseren? Laat het ons weten via de mail (redactie@loodmagazine.nl of mara@loodmagazine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mara Matthyssens

Mara Matthyssens (1991) studeerde filosofie en literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Gent. Ze  bericht vanuit België over ontwikkelingen in de hedendaagse literatuur en houdt ons via de Vlaamse Literaire Agenda op de hoogte van literaire evenementen in Vlaanderen.

 

 

 

 

E-mail Mara

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.