Literaire agenda Vlaanderen uitgelicht

2 februari 2016

Ook deze maand zijn er talrijke activiteiten voor de boekenliefhebber. Wij van Lood helpen je graag een handje bij het kiezen met enkele suggesties.

Op 9 februari geeft schrijfster Annelies Verbeke, die recent werd bekroond met de F. Bordewijkprijs voor haar roman Dertig dagen, een lezing rond het thema identiteit in haar eigen werk. Het is een van de tien voordrachten die Studium Generale organiseert rond het jaarthema ‘Me, Myself and I. Over identiteit’. Eerdere sprekers waren onder andere de Vlaamse schrijver Yves Petry en de Israëlische schrijver David Grossman. De lezingen vinden plaats in Campus Bijloke in Gent en zijn na afloop hier integraal te bekijken.

Februari is traditiegetrouw de maand waarin niet enkel de commercie maar ook de literatuur de liefde viert. Behoud de Begeerte organiseert met ‘Saint Amour’ jaarlijks een tournee waarin schrijvers van zeer uiteenlopende pluimage, passie en genegenheid bezingen en overdenken wat het is om te beminnen. Gasten dit jaar zijn onder andere de kersverse Antwerpse stadsdichter Maarten Inghels, van wie recent de dichtbundel Nieuwe rituelen verscheen, Lize Spit, die met haar debuut Het smelt de literaire wereld onveilig maakt, en Jamal Ouariachi, die recent de BNG Bank Literatuurprijs won voor zijn roman Een honger. Saint Amour reist van 12 tot 27 februari door Vlaanderen en Nederland.

Zij die van kortverhalen houden, kunnen op 18 februari hun hart ophalen in De Cultuurkapel Gent voor de derde editie van ‘KORT. een avond met en over het korte verhaal’. De literaire avond werd van december naar februari verplaatst om deel uit te maken van de ‘Week van het korte verhaal’, die begint met de uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs, de prijs voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel van 2015. In De Cultuurkapel in Gent zullen Leen Van der Schueren, Frederik Willem Daem, Kira Wuck, Rob Van Essen, Maartje Wortel, L.H. Wiener en Sven Vitse voordragen uit eigen werk. Christophe Vekeman omkadert dit alles. Tijdig inschrijven is aanbevolen.

Ben je een tof literair evenement aan het organiseren? Laat het ons weten via de mail (redactie@loodmagazine.nl of mara@loodmagazine.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mara Matthyssens

Mara Matthyssens (1991) studeerde filosofie en literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Gent. Ze  bericht vanuit België over ontwikkelingen in de hedendaagse literatuur en houdt ons via de Vlaamse Literaire Agenda op de hoogte van literaire evenementen in Vlaanderen.

 

 

 

 

E-mail Mara

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.