< Terug

Literaire agenda – uitgelicht

1 oktober 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in de komende weken en brengt ze samen in een handig overzicht. De herfst staat echt in de startblokken. Wat is een beter excuus om naar te binnen te gaan voor warme drank en literair vermaak?

De eerste dagen van oktober staan in het teken van het Read My World festival in Amsterdam. Dit festival belicht elk jaar een ander niet-Europese regio en haar invloed op de literatuur. Dit jaar is het thema Zuidoost-Azië en het programma is erg gevarieerd, zoals we gewend zijn van Read My World. Het programma is samengesteld door gastcuratoren Bernice Chauly en Kadek Krishna Adidharma. In totaal zijn er meer dan 100 schrijvers te bewonderen, onder meer kersverse Christiaan Huygens winnaar Adriaan van Dis, Franca Treur, Daan Zeijen en Gustaaf Peek. Op zaterdagavond kun je in de avondschemer luisteren naar meeslepende vertellers tijdens de Vuurpotpourri. Tot 3 oktober kun je met Read My World op ontdekkingsreis.

Er wordt wat afgepraat deze maand in de verschillende literaire praatprogramma’s die Nederland kent. Op 2 oktober vindt een nieuwe editie van Literatuur Late Night plaats in de Centrale Bibliotheek van Den Haag. Connie Palmen en Saskia de Coster vertellen over hun nieuwe romans en hun ervaringen als schrijver. Op 7 oktober ontvangt literatuurliefhebber Bart Gielen Inge Schilperoord en Jaap Cohen voor een nieuwe editie van Barts Boekenclub. In een intieme setting vraagt Bart de twee schrijvers het hemd van het lijf over hun verschenen romans.

Ook op 7 oktober is een nieuwe editie van Dit zijn de Schrijvers in Utrecht. Dit creatief collectief vol schrijvers, dichters en muzikanten introduceert nieuw literair talent om in de gaten te houden. Een ontmoetingsplek voor iedereen die van taal houdt. Op 11 oktober komen ook muziek en taal samen wanneer Hans Dorrestijn vertelt over zijn poëzie oeuvre in De Nieuwe Liefde. Het is natuurlijk nog niet bekend wát Dorrestijn precies gaat vertellen, maar er zal in ieder geval muziek zijn van kunstfluiter Geert Chatrou.  Op 14 oktober kijkt het maandelijkse Noorderwoord ook over de grenzen van literatuur heen. Deze editie zijn cabaretier Sanne Wallis de Vries en Manon Uphoff te gast in dit programma vol literatuur en variété.

Vaak houden mensen (ook) van literatuur omdat we er iets van opsteken. Literaire evenementen combineren vaak wat leuk met wat leerzaam is. Zin in een educatieve avond? Op 5 oktober organiseert De Balie een programma in het teken van Feminisme 4.0. Wat is deze nieuwe feministische golf? Elleke Boehmer, Kirsten van der Hul en de Amerikaanse feminist en auteur Naomi Wolf gaan erover in gesprek. Ook leerzaam is een avond op 7 oktober in het Goethe Institut over de jeugd van Franz Kafka. Twee biografen van de klassieke auteur vertellen over zijn jeugd en speculeren over de invloed van zijn jonge jaren op zijn werk. Kies zorgvuldig en je avonden uit hoeven dus niet nadelig te zijn voor je hersencellen!

Alle details vind je terug in onze volledige agenda.

Stuur bij een niet-te-missen literair evenement gerust een mailtje naar michelle@loodmagazine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.