< Terug

Literaire agenda – uitgelicht

12 januari 2016

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in januari en brengt ze samen in een handig overzicht. Ben je klaar voor januari? Kiezen was moeilijk deze maand want 2016 begint met een groot aanbod aan literaire belevenissen.

Er zijn in januari veel internationale schrijvers in het land. Zo doet Julian Barnes op 13 januari Amsterdam aan. De Britse schrijver zal in de Vondelkerk met Arjan Visser in gesprek gaan over een verscheidenheid aan thema’s. Bijvoorbeeld: wat laat een mens achter na zijn dood? Het Dudok kwartet zal dit gesprek begeleiden met een uitvoering van het vijfde strijkkwartet van Sjostakovitsj.

Op 15 januari wordt tijdens BorderKitchen de Amerikaanse auteur Garth Risk Hallberg geïnterviewd door Peter Buwalda. Hallbergs debuut Stad in Brand (een roman met meer dan 1000 pagina’s) maakte grote indruk in de literaire wereld. De roman speelt zich af tijdens de black-out in New York van ’77. Buwalda is naast romanschrijver ook een kenner van de Amerikaanse literatuur en dus een interessant gesprekspartner. Wim Brands leidt deze boeiende gedachtewisseling.

Dan bezoekt op 14 januari een echte literaire superster de Lage Landen: Karl Ove Knausgård. Zijn uitgever De Geus heeft een heus Knausgårdfestival georganiseerd met verschillende evenementen door heel het land. In Amsterdam en Groningen is het al uitverkocht, dus sla snel je slag om erbij te zijn.

Heb je niet genoeg aan één bekende, buitenlandse auteur of wil je niet kiezen: dan is het Winternachten Festival in Den Haag (vanaf 14 tot 17 januari) een goede keuze. Vorig jaar waren we ook bij dit internationaal literatuurfestival van productiehuis Writers Unlimited en het programma lijkt dit jaar even pakkend. Er zijn leesclubs met (daar is ‘ie weer) Knausgård en Connie Palmen, een schrijversfeest, een literaire brunch met eerste hulp voor debutanten en vele podia met zoveel binnen- en buitenlandse schrijvers dat het je wellicht gaat duizelen. Goed voorbereiden is ons advies.

Iets minder groot, maar daardoor zeker niet minder leuk, is het Schwob leesclubfestival op 17 januari in Utrecht. Negen schrijvers zijn ambassadeur van een bepaalde romanklassieker uit het buitenland. Reizen door middel van romans vinden wij een goed alternatief voor als een vakantie even niet kan. Schwob brengt deze filosofie in de praktijk. Op deze dag kun je een klassieke roman bespreken met onder meer Abdelkader Benali of Jet Steinz, en je zo even in Noord-Afrika, Australië of Peru wanen.

Tegen het einde van de maand zijn er twee evenementen in Amsterdam die we aanraden. Op 19 januari staat Spui 25 in het teken van het verdriet van anderen. Verschillende auteurs zullen in discussie gaan over inleving en verbeelding in de hedendaagse literatuur. Aanwezig zijn onder meer Philip Huff, van wie de meest recente roman zeker onderwerp zal zijn, Maartje Wortel en Niña Weijers. Het tweede evenement vindt plaats op 30 januari. In de Brakke Grond vertellen jonge schrijvers over hun gevoelens met betrekking tot Parijs in Mais Oui, Paris! Deze avond is het resultaat van deBuren, een project dat aanstormend Nederlands en Vlaams schrijftalent naar Parijs stuurt. In Parijs werd aan nieuw materiaal gewerkt, terwijl de jonge auteurs veel van elkaars ideeën opstaken. Deze avond vormt het slotstuk met verrassende verhalen en een Frans feestje na afloop.

Het lijkt nu al een veilige voorspelling dat januari voorbij gaat vliegen! En niet te vergeten, op 28 januari is de aftrap van de Poëzieweek. Na januari komt het dus ook goed met je literaire agenda.

Ben je een tof literair evenement aan het organiseren? Laat het ons weten via de mail (redactie@loodmagazine.nl of michelle@loodmagazine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.