< Terug

Literaire agenda – uitgelicht

15 november 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in november en brengt ze samen in een handig overzicht. November is op stoom gekomen en dendert door met een gevarieerd literair aanbod.

Afgelopen maand maakten ze het bekend: Das Mag gaat een uitgeverij oprichten waar de nadruk komt te liggen op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Schrijvers als Maartje Wortel, Charlotte Mutsaers en Jelle Brandt Corstius zijn daar uitgegeven worden. De officiële aftrap van uitgeverij Das Mag is op 17 november met een lancering in Paradiso. Een kaartje maakt je medeoprichter van de uitgeverij en geeft toegang tot een geheimzinnig openingsfeest waar weinig over bekend is, behalve dat live de drukpersen aangaan als de 3000 medeoprichters zijn bereikt. Eén van de nieuwe Das Mag schrijvers is Lize Spit. Zij vertelt op 25 november tijdens 5kwarts over haar passies en drijfveren. Spit heeft zelf een line-up samengesteld waar ze een kijkje in haar ziel geeft door middel van gasten, beeld en tekst. Wij hebben een voorproefje gehad tijdens Lood Late Night Stories en zijn benieuwd naar wat Spit nog meer in haar mars heeft.

Op 19 november is er veel keuze tussen literair vermaak in Amsterdam. ’s Middags kun je de opnames bijwonen van een nieuwe Letteren &cetera. In de bibliotheek van het Nederlandse Letterfonds worden Maartje Wortel en Anna Enquist geïnterviewd over hun romans en schrijverschap. Een paar uur later houdt Simone van Saarloos een betoog in de Balie. In het kader van de reeks Horzels worden schrijvers uitgenodigd een pamflet voor te dragen. Van Saarloos zal een pamflet voordragen met de titel Het Monogame Drama. ’s Avonds vindt in de Radion  de tweede editie plaats van literaire avond Radiator. Opgezet door PoetryPusher (Justin Samgar) en Wordbites (Hugo de Haas van Dorsser), is Radiator een intieme avond met verhalenvertellers en woordenkunstenaars. Deze keer zijn onder meer Thomas Verbogt en Marijn Sikken te gast. Na een geslaagde eerste editie zijn de verwachtingen hoog.

Gelukkig zijn er niet slechts prikkelende evenementen in Amsterdam. Deze maand zijn er interessante lezingen die twee eigentijdse romans onder de loep nemen. Op 23 november organiseert de Universiteit van Nijmegen een lezing met Inge Schilperoord genaamd ‘Het taboe en de roman.’ Schilperoords veelgeprezen roman Muidhond wordt verteld vanuit Jonathan. Deze hoofdpersoon worstelt met gevoelens voor zijn veel jongere buurmeisje. Hoe ging Schilperoord om met het taboe rondom pedofilie? Op 26 november gaat in Groningen de lezingenreeks Spraakmakende Boeken verder met een lezing over Roxy van Esther Gerritsen. Dr. Janneke Weijermars onderzoekt dit intrigerend boek over een vrouw die probeert om te gaan met het verlies van haar echtgenoot. Deze maand kun je dus ook je hersens prikkelen terwijl je met literatuur bezig bent.

Meer evenementen vind je in onze algemene agenda. En sinds kort hebben we ook een Vlaamse agenda vol literaire evenementen bij onze Zuiderburen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.