Literaire agenda – uitgelicht

28 oktober 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in de komende weken en brengt ze samen in een handig overzicht. De klokken zijn een uur terug: hallo donkere avonden en literaire festivals.

Hoezo is de zomer hét festivalseizoen? November zit namelijk bomvol literaire festivals. Zo vindt het International Storytelling festival in de eerste week van november plaats in Amsterdam. Tijdens het festival vertellen bekende en minder bekende vertellers verhalen over reizen die ze gemaakt hebben. Met speciaal aandacht voor verhalen over migratie is deze editie actueler dan ooit. Er worden ook verhalen verteld tijdens het Harry Mulisch Festival op 6 en 7 november. In en rondom het Leidseplein, waar Mulisch vaak gespot werd, zijn er interviews, performances en rondleidingen te bezoeken.

Het gesproken woord staat centraal tijdens het Geen Daden Maar Woorden Festival in Rotterdam op 7 en 8 november. Vorig jaar konden we in levende lijve van de sfeer genieten, waar schrijvers in alle hoeken van de Rotterdamse Stadsschouwburg over hun werk vertelden. De feestelijke combinatie tussen woord en muziek zorgt voor een boeiende avond. Dit jaar kun je onder meer Lize Spit, Martijn Simons, Lucas Hamming, Eefje de Visser en Jerry Hormone bewonderen. Ben je op 7 november aan de andere kant van het land? Je kunt diezelfde avond genieten van veel grote namen tijdens Het Grote Gebeuren in Groningen. Tijdens de zevende editie zijn Connie Palmen, Herman Koch en Mensje van Keulen aanwezig.

Op 11 november staat de Openbare Bibliotheek in Amsterdam in het teken van literair tijdschrift Terras. Terras heeft aandacht voor bijzondere buitenlandse literatuur. Deze avond presenteert de redactie hun beste en favoriete stukken. Er zijn ook optredens van Anneke Brassinga, Miek Zwamborn en Wim Noordhoek. De dag erna, op 12 november, begint weer een nieuwe editie van Crossing Border: een van de grootste literaire festivals in Nederland, waar binnen- en buitenlandse namen een week lang Den Haag overnemen. Vorig jaar waren we er ook bij, dit jaar is de keuze weer groot. Een kleine greep: David Vann, Erik Jan Harmens, Nir Baram, Rashid Novaire, Inge Schilperoord, Atticus Lish, Niña Weijers, Matt Haig en Karen Köhler… en er is ook nog muziek van The Cinematic Orchestra en Jonathan Jeremiah. Als dat geen line-up is?

Vind je een week lang festival een beetje overweldigend, dan kun je ook voor één dag literatuurfeest terecht bij het Lezersfeest op 14 november in Rotterdam. Thomas Acda, Renate Dorrestein, Bregje Hofstede, Mano Bouzamour, Hagar Peeters en vele andere vertellen over hun werk. Er is ook nog een masterclass poëzie van Anne Vegter en Literaire Estafette. Kortom, pak nu alvast je rust, want november gaat op volle stoom vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.