Literaire agenda juni

29 mei 2015

Een overzicht van de leukste literaire evenementen van deze maand. 

2/6 Samen Schrijven

Een lezing met drie vader/dochter-schrijversduo’s: Jet & Pieter Steinz, Sanne & Jan Terlouw en Laura & Simon Burgers. Hoe gaat dat, samen schrijven? Hoe wordt de band tussen vader en dochter versterkt?

Meer informatie

Spui 25, Amsterdam – Aanvang 20:00 – Gratis, aanmelden verplicht

2/6 Fundraising Party 1001 Vrouwen

Een bijzonder crowdfunding project: adopteer een vrouw uit de twintigste eeuw en maak het boek 1001 vrouwen uit de twintigste  eeuw mogelijk. Onder meer Niña Weijers, Dione de Graaff en Hadassah de Boer vertellen over bijzondere vrouwen en er is muziek van DJ Isis.

Meer informatie

De Rode Hoed, Amsterdam – Aanvang 20:00 – Kaartjes €11,-

3/6 U-Slam Finale

De beste Poetry slammers uit Utrecht nemen het op tegen elkaar – wie bemachtigt een plek in de NK Poetry Slam 2016?

Meer informatie

Theatercafé De Bastaard, Utrecht – Aanvang 20:00 – Gratis

4/6 Boek Op De Bank Festival 2015

De Nijmeegse binnenstad wordt omgetoverd tot een literair paradijs met een programma vol topauteurs. Te gast zijn Auke Hulst, Niña Weijers, Griet op de Beeck, Maartje Wortel en Jaap Robben. Er is ook een verrassende randprogrammering.

http://www.boekopdebank.nl/

Nijmegen – €12,50 per ronde

4/6 BorderKitchen met Robert Seethaler

De Oostenrijkse/Duitse auteur Robert Seethaler is te gast tijdens een nieuwe editie van BorderKitchen. Hij wordt in het Duits geïnterviewd over zijn nieuwe roman Een Heel Leven.

Meer informatie

Kerkstraat, Den Haag – Aanvang 20:00 – Kaartjes €5,-

5/6 Schrijvers uit Oost

In dit literatuurprogramma vertellen schrijvers over de invloed van het stadsdeel op hun werk. Deze editie heeft Henk Hofstede een lied geschreven en Judith Koelemeijer presenteert een nieuw verhaal.

http://www.schrijversuitoost.nl/

Theater Vrijburcht, Amsterdam – Aanvang 20:00

5/6 Nooit Meer Typen

Een avond naar rondom schrijver Willem Frederik Hermans en zijn schrijfmachinecollectie, naar aanleiding van het boek Nooit Meer Typen met foto’s gemaakt door Vlaamse kunstfotograaf Philippe Debeerst. Er wordt gesproken over het leven van Hermans en er zijn live gedichten.

De Brakke Grond, Amsterdam – Aanvang 20:30 – Kaartjes €12,-

7/6 Brieven aan Kellendonk – The Next Generation

Wie is de mysterieuze Frans Kellendonk? De auteur overleed 25 jaar geleden, dus de jongste generatie schrijvers heeft hem niet (meer) meegemaakt. Toch heeft hij invloed op hun werk: Thomas Heerma van Voss, Merijn de Boer en Ariane Schluter schrijven een brief aan Kellendonk die ze tijdens deze middag voordragen.

Meer informatie

Tolhuistuin, Amsterdam – Aanvang 16:00 – Kaartjes €10,- /€5,- voor studenten

9/6 Europese Literatuurprijs: De Shortlist

De shortlist van de Europese Literatuurprijs 2015 wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond, waar alle genomineerden een lofrede krijgen van een andere auteur. De Europese Literatuurprijs wordt uitgereikt aan de beste Europese roman die in 2014 in Nederlandse vertaling is verschenen.

Meer informatie

Spui 25, Amsterdam – Aanvang 20:00 – Gratis, aanmelden verplicht

9/6 – 13/6 Poetry International Festival

Rotterdam is de locatie van het Poetry International Festival, waar ervaren en nieuwe dichters vanuit heel de wereld het publiek laat kennismaken met ontroerende en ontregelende poëzie. Onder meer Hester Knibbe, Tonnus Oosterhoff, Peter Verhelst, Kenneth Goldsmith, Yanko González en Pierre Alferi zijn te bewonderen.

http://www.poetryinternationalweb.net/pi/site/festival/index/nl

Rotterdam – €13,50 – €16,- per dag

11/6 De Mooie Zomer: Paolo Giordano spreekt over Cesare Pavese

Uitgeverij De Bezige Bij viert zeventig jaar van uitgeven van Italiaanse literatuur met de komst van sterauteur Paolo Giordano, bekend van De Eenzaamheid van Priemgetallen. Hij vertelt over de Italiaanse klassieker De Mooie Zomer van Cesare Pavese.

Meer informatie

Spui 25, Amsterdam – Aanvang 17:00 – Gratis, aanmelden verplicht

13/6 Poëzieperformance

Gedichten van de Middellandse Zee worden voorgedragen in vertaling en oorspronkelijke taal.

Meer informatie

Perdu, Amsterdam – Aanvang 19:30 – Kaartjes €7,-

14/6 Juni Gedicht 2015

Het Westergasfabriek staat in het teken van poëzie deze zondag. Verschillende dichters geven live optredens bij de verschillende plekken op het terrein.

Meer informatie

Westergasfabriek, Amsteram – Aanvang 12:00 – Gratis

21/6 Literatuur en le Tour

Utrecht is in de ban van le grand départ van de Tour de France 2015. Tijdens deze middag zullen onder meer Frank Heinen en Jan van Mersbergen praten over de verhalen die de Tour losmaakt en de geschiedenis van literatuur rondom de Tour de France.

Meer informatie

Het Literatuurhuis – Aanvang 14:00 – Gratis

21/6 Schwobfest

Tijdens een nieuwe editie van Schwobfest, zullen tien ambassadeurs hun vergeten klassieker presenteren en het publiek ervan overtuigen dat deze het (her)ontdekken waard is.

Lichtfabriek, Haarlem – Aanvang 16:00

21/6 Plaatspoëtica

Een middag over ecopoëzie en countermapping. Het klinkt mysterieus, dus een niet-alledaagse programma lijkt klaar te staan voor het publiek.

Meer informatie

Perdu, Amsterdam – Aanvang 14:00 – Kaartjes €7,-

24/6 Dit Zijn De Schrijvers – de Picknick

Het seizoen van Dit Zijn de Schrijvers in het theater wordt afgesloten met een feestelijke picknick. In de buitenlucht worden teksten voorgedragen onder het genot van hapjes, drankjes en -hopelijk- de zon.

Meer informatie

Park Lepelenburg, Utrecht – Aanvang 14:00

26/6 – 28/6 Nieuwe Types Festival

Een weekend lang staat Arnhem in het teken van de nieuwste ontwikkelingen in de literatuur. Grote namen uit de literatuur worden gekoppeld aan nieuw talent gedurende performances, voordrachten en interviews. Er zijn ook workshops voor auteurs en een bijeenkomst over de toekomst van publiceren.

http://www.nieuwetypes.nl/

Verschillende locaties in Arnhem

One Response to Literaire agenda juni

  1. […] Alle details vind je terug in onze volledige agenda. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.