< Terug

Literaire agenda februari

26 januari 2015

Een overzicht van de leukste literaire evenementen in februari.

1/2 Schwobfest – Wintereditie 2015

Tien uitgeverijen kiezen hun favoriete literaire klassieker en lichten deze herontdekkingen toe. Meer dan tachtig boekwinkels zullen deze klassiekers aanprijzen in de etalage.

Meer informatie

Lichtfabriek, Haarlem – Aanvang 16:30 – Gratis

2/2 Mirror of Dew: Politiek en Poëzie in Perzië

Muzikale avond naar aanleiding van de poëzie van de Iraanse dichteres Zhāle Qā’em-Maqāmi. Een literatuurwetenschapper, componist en criticus gaan over haar poëzie in gesprek.

Meer informatie

Spui 25, Amsterdam – Aanvang 20:00 – Gratis, aanmelden verplicht

2/2 Grunberglezing: Schrijft zonder schrijven, God zonder geloven

Irene Zwiep geeft de vijfde lezing in een reeks lezingen rondom de tentoonstelling over Arnon Grunberg. Deze keer gaat het over zijn Nieuwe Bijbelvertaling uit 2005.

Meer informatie

Bijzondere collecties UvA – Aanvang 16:00 – Gratis, aanmelden verplicht

Vanaf 3/2 Stukafest 2015

Twintig studentenkamers worden omgetoverd tot minipodia voor muziek, dans, cabaret, literatuur, kleinkunst en nog veel meer.

http://www.stukafest.nl/

3/2 Nijmegen, 4/2 Maastricht en Utrecht, 10/2 Eindhoven, 11/2 Amsterdam, 19/2 Groningen, 26/2 Leiden

4/2 Het Gedichtenbal

Traditionele afsluiter van de poëzieweek. Ilja Leonard Pfeijffer en Dichter des Vaderlands Anne Vegter dragen hun eigen werk voor en presenteren hun favoriete dichters. Aansluitend is er feest in de hele stadsschouwburg.

http://poezieweek.com/gedichtenbal.html

Stadsschouwburg, Amsterdam – Aanvang 21:00 – Kaartjes €8,50

4/2 Barts Boekenclub

Nieuwe editie van de maandelijkse boekenclub. Herman Pleij en Daan Remmerts de Vries zijn te gast. Lees hier onze reportage over Barts Boekenclub.

Meer informatie

Betty Asfaltcomplex, Amsterdam – Aanvang 20;30 – Kaartjes €10, –

5/2 Boek op de Bank

Er wordt afgeteld naar Boek op de Bank in juni met meerdere aftelsessies. Deze avond staat in het teken van Hanna Bervoets, tijdens dit huiskamergesprek zal ze vertellen over haar ambities, helden en romans.

Meer informatie

Kunstenaarsatelier Het Eerste Uur, Nijmegen – Aanvang 20:00 – Kaartjes €5,-

5/2 – 8/2 Boekenfestijn Maastricht

Deze keer strijkt het Boekenfestijn neer in Maastricht, waar je naar hartenlust kunt neuzen tussen honderden tafels aan boeken van een schappelijke prijs.

http://www.boekenfestijn.com/

6/2 Nacht der Wanhoop

Een avond over opperste vertwijfeling met o.a. Annemarie Kalis en Barend Beekhuizen.

Meer informatie

Perdu, Amsterdam – Aanvang 20:00 – Kaartje €7, –

7/2 Het Debutantenbal

Een avond lang staat De Balie in het teken van debutanten en debuteren. Er is een programma om van te watertanden: Herman Koch en Manon Uphoff vertellen over wanneer zij nog debutant waren, je kunt speeddaten met recensenten en advies vragen aan redacteuren. Aan het einde van de avond wordt de winnaar bekend gemaakt van de Debutantenschrijfwedstrijd.

Meer informatie

De Balie, Amsterdam – Aanvang 20:00 – Kaartjes €12,50 (korting €10, -)

8/2 Volkskrant op zondag

Literatuurcriticus van de Volkskrant Arjan Peters interviewt Adriaan van Dis over, onder andere, zijn nieuwste boek Ik Kom Terug. Jean Pierre Geelen en Thomas Heerma van Voss verzorgen een column.

Meer informatie

De Rode Hoed, Amsterdam – Aanvang 16:00 – Kaartjes €7,50 (korting €6,50)

9/2 State of the Translation: Nederland vertaalparadijs?

Lezing over de stand van literaire vertalingen in Nederland. Zo zijn er in Nederland een paar beruchte vertalingen verschenen. Criticus en vertaalwetenschapper Maarten Steenmeijer gaat hierop in tijdens de eerste ‘State of the Translation-rede’.

Meer informatie

Spui 25, Amsterdam – Aanvang 17:00 – Gratis, aanmelden verplicht

9/2 Grunberglezing: ‘Ze zegt dat je gek bent; ze kan het bewijzen

Zesde in een reeks lezingen naar aanleiding van de Grunbergtentoonstelling. Deze keer kijkt Stephan Besser naar de ‘gestoorde’ vertellers in Grunbergs werk.

Meer informatie

Bijzondere Collecties UvA – Aanvang 16:00 – Gratis, aanmelden verplicht

10/2 Bijlmer Boekt!

Literaire avond gepresenteerd door Christine Otten. Deze keer zijn Quinsy Gario, Ester Naomi Perquin, Murth Mossel, Ernst Jansz en Gershwin Bonevacia te gast.

Meer informatie

Bijlmer Parktheater, Amsterdam – Aanvang 20:00 – Kaartjes €13,50

12/2 Brievenliefde in Tindertijden

In deze lezing kijkt filosoof Emma de Vries naar de toekomst van brievenliefde. Inclusief een workshop liefdesbrieven schrijven.

Meer informatie

Radboud Universiteit, Nijmegen – Aanvang 19:30 – Kaartjes €5, – (studenten gratis)

13/2 Literaire hemel

Op uitnodiging is Niña Weijers te gast bij Literaire Hemel. Ze wordt geïnterviewd over het afgelopen jaar. Ook Leo Vroman is onderwerp van deze editie.

http://www.literairehemel.nl/

Café de Amer, Amen – €15, -, aanmelden verplicht

14/2 Fabricage: Geliefden in de letteren

Op de dag van de liefde gaat het in Haarlem over liefdesverhalen in de literatuur. Literaire koppels zoals Niña Weijers & Daniël van der Meer en de broers Heerma van Voss kijken naar relaties aan de hun van hun eigen werk.

Meer informatie

Rosenstock Huessy Hock Kapel, Haarlem – Aanvang 20:30 – Kaartjes €10, – (geliefde mag gratis mee)

14/2 Uitreiking eerste J.M.A. Biesheuvelprijs

De eerste uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs voor het beste Nederlandstalige korte verhaal. De uitreiking opent ook De Week van het Korte Verhaal. Het programma wordt verzorgd door Ivo Victoria en Robert Waumans.

Meer informatie

Het Manor Hotel, Amsterdam – Aanvang 19:30 – Gratis, aanmelden verplicht

17/2 Wàt, oud?

Reeks lezingen over ouderdom in de kunst en literatuur. Wim Brands presenteert, deze editie zijn Hans van Manen, cosmetisch arts Robert Schoemaker en Sonja Barend te gast.

Meer informatie

De Rode Hoed, Amsterdam – Aanvang 20:00 – Kaartjes €11, –

17/2 Uitgelezen Verhalen

Een speciale editie van Uitgelezen Verhalen naar aanleiding van de week van het korte verhaal. Literatuur ontmoet theater met acteurs die verhalen voorlezen. Dit keer zijn de acteurs Marcel Faber, Elle van Rijn en Aus Greidanus jr.

http://www.uitgelezenverhalen.nl/

Tolhuistuin, Amsterdam – Aanvang 20:00 – Kaartjes €12,50

17/2 De Tekstsmederij

Een nieuwe editie van de theateravond van de Tekstsmederij waar jonge theatermakers hun works in progress tonen. Lees onze reportage over een vorige editie.

Meer informatie

Theater Bellevue, Amsterdam – Aanvang 20:oo – Gratis

17/2 BorderKitchen

Twee Ierse korte verhalenschrijvers zijn te gast tijdens deze nieuwe editie van BorderKitchen. Colin Barrett, schrijver van Jonge Gasten, en Kevin Barry, schrijver van Donker Ligt Het Eiland, worden geïnterviewd door Maarten Dessing.

Meer informatie

BorderKitchen, Den Haag – Aanvang 20:00 – Kaartjes  €5,-

18/2 Barts Boekenclub

Een nieuwe editie van de maandelijkse boekenclub. Dit keer zijn Kees ’t Hart en Lucas Ellerbroek. Lood was ook bij een van de vorige edities van de boekenclub.

Meer informatie

Betty Asfaltcomplex, Amsterdam – Aanvang 20:30 – Kaartjes €10, –

20/2 De avond van het essay

Vier auteurs bespreken hun favoriete essay en gaan daarna met elkaar in debat. Onder meer Walter Benjamin, Roland Barthes en Theodor W. Adorno komen aan bod.

Perdu, Amsterdam – Aanvang 20:00 – Kaartjes €7,-

21/2 Vorlesebühne

Een nieuwe editie van de Vorlesebühne, thema van deze avond is: ‘Het Geniepige Visioen’. Lees hier onze reportage over het kort vreemd proza van de Vorlesebühne.

21/2 Tastoes grote literatuurquiz

Een gloednieuwe editie van Tastoes Grote Literatuurquiz met te gast Jan van Mersbergen en Shira Keller. Zij zullen vragen beantwoorden over hun favoriete (en minder favoriete) boeken en naderhand geïnterviewd worden.

http://www.tastoeutrecht.nl/

Tastoe, Utrecht – Aanvang 20:30

21/2 Hersenen onder de loep met Arnon Grunberg, Ysbrand van der Werf en Joël Broekaert

Arnon Grunberg geeft een kijkje in zijn hoofd, de tentoonstelling (met zijn hersenen als onderwerp) wordt ingeleid en tot slot staan er ook kalfshersenen op het menu.

Exclusief voor UvA Fgw alumni in de Bijzondere Collecties, Amsterdam

27/2 Oosterse Nacht Festival

Deze avond staat in het teken van de schoonheid van het Oosten en haar literatuur, poëzie, muziek en cuisine. Saïda en Adbelkader Benali maken gerechten, daarnaast zijn er optredens van Hafid Bouazza, Asis Aynan en Hans Jaap Melissen.

Meer informatie

Scheltema boekhandel, Amsterdam – Aanvang 20:00 – Toegang gratis

28/2 NK Dobbelslam 2015

Officieuze titel is: ‘de andere slam’. Bij het reguliere NK Poetry Slam kan namelijk getwist worden over de smaak van de jury, tijdens deze slam maakt iedereen even veel kans om te winnen dankzij het gooien van de dobbelsteen.

Meer informatie

De Ruimte, Utrecht – Aanvang 19:30 – Kaartjes €7,- (€5,- korting)

28/2 Coffeecompany Book Award

Tot 28 februari kun je een manuscript insturen voor het Coffeecompany Book Award, georganiseerd door Xander Uitgevers. Alle informatie vind je hier.

One Response to Literaire agenda februari

  1. […] Alle details kun je terugvinden in onze volledige agenda. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.