Literair nieuwsfilter – week 9

6 maart 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: eindelijk een vaste combinatieprijs voor boek en e-book, het postuum uitgebrachte boek van Umberto Eco is nu al een succes en het overlijden van de schrijvers Louise Rennison en Pat Conroy.

Amerikaanse schrijver Pat Conroy overleden
De Amerikaanse bestseller-auteur Pat Conroy is op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Dat heeft zijn uitgever bekendgemaakt. Veel van zijn boeken gingen over het gezin waarin hij opgroeide. Een aantal boeken werd succesvol verfilmd.

Vaste prijs voor combinatie boek en e-book
Per 1 juli komt er een vaste prijs voor wie een fysiek boekt in combinatie met een e-book koopt. De wet op de vaste boekenprijs zorgt er al sinds 2005 voor dat uitgevers de prijs van hun boek vast moeten stellen. Hierdoor ontstaat er geen prijsconcurrentie, want iedereen hanteert dezelfde prijzen voor hetzelfde boek. Deze wet gold alleen voor het papieren boek, maar daar komt nu verandering in. Door deze nieuwe regeling kan een uitgever ervoor kiezen om een combinatieprijs te hanteren, waardoor kopers bij de aankoop van een papieren boek een e-book mogen downloaden.

Britse schrijfster Louise Rennison overleden
De Britse schrijfster Louise Rennison is op 64-jarige leeftijd overleden. De schrijfster werd bekend met de tiendelige boekenserie De Bekentenissen van Georgia Nicolson. De serie over de 14-jarige Georgia baseerde Rennison op haar eigen jeugd in Leeds. In het Verenigd Koninkrijk verkocht Rennison 2,6 miljoen boeken.

Nieuw boek Umberto Eco meteen bestseller
Het laatste, postuum uitgebrachte boek van de onlangs overleden Italiaanse schrijver Umberto Eco is meteen een bestseller geworden in zijn vaderland Italië. Op de eerste dag van de verkoop gingen al meer dan 75.000 exemplaren over de toonbank. Het boek heet Pape Satan Aleppe en bestaat uit gebundelde columns. De uitgever verwacht dat het boek de verkooprecords in Italië gaat breken.

Zelf een nieuwtje gezien? Stuur ons een mailtje of laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.