Literair nieuwsfilter – week 8

22 februari 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van een langverwacht non-fictie boek, de eerste Boekhandelsprijs en het fotoboek waar Pharrell Williams aan werkt. Kijk mee naar het literaire nieuws van week 8.

Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk verschenen
Deze week kwam het langverwachte non-fictie boek van Joris Luyendijk uit: Dit kan niet waar zijn. Twee jaar lang dook Luyendijk in de Londense financiële wereld om uit te zoeken hoe het financiële systeem werkt. Hoe denken bankiers over hun baan? Wat weten zij over het ontstaan van de financiële crisis? Hij kreeg ze – weliswaar anoniem – aan het praten en schreef de gesprekken op. Vanochtend was hij te gast bij VPRO Boeken. Kijk hieronder het fragment terug.

Jaap Robben wint Boekhandelsprijs 2014
Leuk hoor, al die literaire vakjury’s die elk jaar bepalen wat de beste boeken zijn, maar hoe denken boekhandelaren erover? In januari 2015 mocht iedere boekhandelaar zijn stem uitbrengen. In totaal deden 400 boekhandelaren dat, waarna Birk van Jaap Robben een kwart van de stemmen kreeg.

Hij wint daarmee de eerste Boekhandelsprijs. De prijs wil ‘meer aandacht genereren voor literaire pareltjes die soms de krant niet halen, maar de moeite meer dan waard zijn om te lezen.’ Wij zijn benieuwd welke boeken zullen volgen.

Uitgevers passeren literaire agenten
Er lijkt een nieuwe trend te zijn: (buitenlandse) uitgevers zoeken steeds vaker zelf literair talent zonder tussenkomst van literaire agenten. Een aantal uitgevers organiseert avonden waarop schrijftalenten zonder literair agent hun werk kunnen presenteren. Ze geven aan literaire agenten niet bewust te willen passeren.

Wel zijn ze bang dat ze, door de selectie van literaire agenten, andere frisse vertelstemmen mislopen. Daarom is het volgens hen een gezonde ontwikkeling om vaker zelf op zoek te gaan naar literaire talenten. Lees er hier meer over.

Zou dit in Nederland ook navolging krijgen?

Pharrell Williams publiceert Happy boek
Het lijkt erop dat er weer een beroemdheid is die de magie van boeken heeft ontdekt: Pharrell Williams publiceert op 22 september het boek Happy. Het zal een fotoboek zijn met foto’s van kinderen uit de hele wereld die laten zien wat het betekent om blij te zijn. Het moet een ‘celebraton of childhood’ worden, geïnspireerd op zijn megahit Happy. Na het eerste fotoboek zullen er nog drie anderen verschijnen. Wij zetten het alvastin onze agenda!

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.