Literair nieuwsfilter – week 8

28 februari 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: opmerkelijk nieuws over het boek van een seriemoordenaar, de genomineerden voor de Filter Vertaalprijs 2016 en de postume dichtbundel van Joost Zwagerman.

Genomineerden Filter Vertaalprijs 2016 bekend
De vijf genomineerden die kans maken op de Filter Vertaalprijs 2016 zijn bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag van €10.000 verbonden. De jury bestaat uit Luk van Haute, Linda Pennings, Fedde van Santen, Caroline Meijer en Ilse Logie. Hieronder vind je de lijst met genomineerden.

– Robert Dorsman, Jan van der Haar en Alfred Schaffer voor Medeweten van Antjie Krog (Podium)
– Hans Driessen voor Berlijn Alexanderplatz van Alfred Döblin (Wereldbibliotheek)
– Jan Gielkens voor De woorden van Grimm van Günter Grass (Meulenhoff)
– Martin de Haan en Rokus Hofstede voor Wereld, wereld! van Régis Jauffret (De Arbeiderspers)
– Arie van der Wal voor Echtscheiding in de lucht van Gonzalo Torné (Atlas Contact)

Dichtbundel Zwagerman meest verkocht tijdens Poëzieweek
De postume dichtbundel Wakend over God van Joost Zwagerman werd het meest verkocht tijdens de Poëzieweek dit jaar. Zwagerman schreef de dichtbundel in de laatste maanden voor zijn dood. Het is daarmee het laatst voltooide werk van de schrijver. De vierde editie van de Poëzieweek had als thema ‘herinneringen’.

Memoires seriemoordenaar uit Amazon gehaald
Opmerkelijk boekennieuws deze week: de memoires van een seriemoordenaar zijn uit de webshop Amazon verwijderd nadat in Canada ophef over de verkoop ontstond. Het gaat om de seriemoordenaar Robert Pickton die in 2007 is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord op zes vrouwen.

In het boek Pickton: in zijn eigen woorden zou hij schrijven dat hij onschuldig is en erin is geluisd. Het boek is inmiddels niet meer te koop en heeft slechts een paar uur in de webshop gestaan.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Stuur ons een mail of plaats een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.