Literair nieuwsfilter – week 7

15 februari 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van een mooie oeuvreprijs voor Remco Campert, de FBI die schrijvers in de gaten hield en de nieuwe roman van Harper Lee. Kijk mee naar het literaire nieuws van week 7.

Remco Campert wint Prijs der Nederlandse Letteren
Remco Campert valt, na het winnen van de Gouden Schrijfmachine vorig jaar, nu opnieuw in de prijzen. De Taalunie beloont hem met de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van €40.000 verbonden. Volgens de jury is Campert een ‘groot stilist die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken’.

Genomineerden Woutertje Pieterse Prijs 2015 bekend
Dat er voor elk genre een mooie prijs is, bewijst de Woutertje Pieterse Prijs. Het is de prijs voor het beste Nederlandse jeugd- of kinderboek. Op jonge leeftijd veel lezen, verhoogt de kans dat je later blijft doen. Daarom wil deze prijs schrijvers stimuleren om de literaire kwaliteit van jeugdboeken hoog te houden. Dit jaar zijn de volgende vijf schrijvers en illustratoren genomineerd:

Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo met De duik
Bart Moeyaert en Gerda Dendooven met De gans en zijn broer
Daan Remmerts de Vries met Soms laat ik je even achter
Bette Westera en Sylvia Weve met Doodgewoon
Anna Woltz met Honderd uur nacht.

Het korte verhaal staat centraal tijdens ‘Nederland Leest’
Het lijkt een bijzonder jaar te worden voor het korte verhaal. Lezers staan steeds positiever tegenover verhalenbundels en nu schenkt ook ‘Nederland Leest’ meer aandacht aan het korte verhaal. Meester van het zeer korte verhaal, A.L. Snijders, stelt een bloemlezing korte verhalen samen. Dat is bijzonder, want eerder stonden klassiekers centraal tijdens de promotieactie voor bibliotheken.

Lees hier meer over de beweegredenen van A.L. Snijders of bekijk het interview met hem in De Wereld Draait Door terug:

FBI hield Afro-Amerikaanse schrijvers in de gaten
Uit documenten van de inlichtingendienst blijkt dat de FBI Afro-Amerikaanse schrijvers jarenlang in de gaten heeft gehouden. Er zijn documenten bewaard gebleven vol uitgebreide beschrijvingen van de activiteiten en het werk van de schrijvers. De Amerikaanse hoogleraar William Maxwell kwam erachter doordat hij een verzoek om informatie indiende en een gedetailleerd document van 193 pagina’s over één schrijver ontving. Hij voelde dat daar meer achter moest zitten en ging op onderzoek uit.

Op 18 februari verschijnt het boek FB Eyes: How J Edgar Hoovers Ghostreaders Framed African American Literature. Kom hier meer te weten over zijn bevindingen.

Engelse vertaling van De Avonden verschijnt volgend jaar
In het najaar van 2016 verschijnt de Engelse vertaling van De Avonden van Gerard Reve. De vertaling zal verschijnen bij Pushkin Press. Dat is bijzonder, want het is voor het eerst dat de roman in het Engels vertaald wordt. Sam Garrett neemt die taak op zich.

Harper Lee komt met een nieuwe romanHarperLee
Meer dan vijftig jaar nadat ze het beroemde To Kill a Mockingbird publiceerde, komt Harper Lee met een nieuwe roman. De roman zal Go Set a Watchman heten en is jaren geleden geschreven. Lee’s advocaat vond het verloren gewaande manuscript en Lee gaf toestemming om het boek alsnog te publiceren. Tenminste, dat zegt ze zelf. Een vriendin twijfelt of Lee hetwel echt wil.

En daarnaast vragen velen zich af of het wel verstandig is, aangezien delen uit Go Set a Watchman overgenomen zijn in To Kill a Mockingbird. Hier gaan we ongetwijfeld meer over horen. Lees hier Lee’s reactie op de twijfels.

Self-published science-fiction op shortlist Golden Tentacle
Becky Chambers was één van de mensen die zo graag gepubliceerd wilde worden, dat ze het zelf deed. Het geld om haar boek te schrijven en zelf uit te geven, haalde ze op via Kickstarter. Veel self-published werk blijft in een of andere slechtbezochte webwinkel staan, maar Chambers had meer geluk. Haar boek heeft de shortlist van de Kitschie’s Golden Tentacle award gehaald, een prijs voor het beste en intelligentste science fiction debuut.

Zou het een trend worden, dat self-published boeken vaker in shortlists van literaire prijzen verschijnen? We zullen het zien.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.