Literair nieuwsfilter – week 7

21 februari 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: verdrietig nieuws, want schrijvers Harper Lee een Umberto Eco zijn overleden. Daarnaast schrijft Jan Terlouw een nieuw boek over Katoren, stopt Kees van Kooten met optreden en wint Marente de Moor de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Schrijver Umberto Eco overleden
De Italiaanse schrijver Umberto Eco is op 84-jarige leeftijd overleden aan kanker. Dat heeft zijn familie laten weten. Eco’s bekendste boek is De naam van de roos. Het boek is ook verfilmd. In 2012 ontving hij de Vrede van Nijmegen Penning, omdat Eco met zijn boeken de Europese geschiedenis voor een groot publiek toegankelijk heeft gemaakt. Naast schrijver was Eco ook wetenschapper.

Schrijfster Harper Lee overleden
Schrijfster Harper Lee is op 89-jarige leeftijd overleden in haar woning in Monroeville. Ze was bekend vanwege de klassieker To Kill a Mockingbird. Het boek is verfilmd en Lee won er een Pullitzerprijs mee. Na het verschijnen van het boek verdween ze tot er 55 jaar later ineens een nieuw boek verscheen, Go Set A Watchman. ‘De wereld weet dat Harper Lee een groot schrijfster was, maar velen weten niet dat ze ook een fantastische vrouw was die vreugde en vriendelijkheid met zich meebracht,’ aldus uitgeverij HarperCollins.

Jan Terlouw schrijft derde boek over Katoren
Schrijver Jan Terlouw komt met een derde boek in de serie Koning van Katoren. Het verhaal heeft de werktitel Het Hebzuchtgas. Hij schreef het boek al in 2014. Dat het enige tijd duurt voordat het boek verschijnt, komt doordat Terlouw en zijn uitgever nog niet precies weten hoe ze het boek in de markt moeten zetten. Daarom is het nog niet duidelijk wanneer het boek in de winkels zal liggen.

Georgina Verbaan in hoorspel De belofte van Pisa
Onder andere Georgina Verbaan, Gaite Jansen, Achmed Akkabi, Mamoun Elyounoussi, Guido Pollemans en Tygo Gernandt zijn te horen in de hoorspelbewerking van de roman De belofte van Pisa van schrijver Mano Bouzamour. Ook de schrijver zelf speelt een rol in het hoorspel. NTR zendt het hoorspel uit tijdens HoorspelHalfuur op de vrijdagnacht.

Uitgeverij Geus onderdeel van Singel Uitgeverijen
Uitgeverij De Geus is onderdeel geworden van Singel Uitgeverijen in Amsterdam. Op deze manier wil De Geus verzekeren dat het een ‘zelfstandig opererende kwaliteitsuitgeverij’ zal blijven. De Geus is bekend als uitgever van veel internationale auteurs, zoals Karl Ove Knausgard en Henning Mankell.

Kees van Kooten stopt met optreden
De 74-jarige schrijver en cabaretier Kees van Kooten zal niet meer optreden vanwege gezondheidsproblemen. ‘Het stelt allemaal niets voor,’ zei Van Kooten tegen het AD. ‘Ik heb nooit gewerkt in seizoenen vol optredens. Het waren altijd literaire avonden. Soms twee per week, maar nooit avond aan avond.’ De laatste voorstelling is vanavond in Bodegraven.

Marente de Moor wint J.M.A. Biesheuvelprijs
Schrijfster Marente de Moor heeft de J.M.A. Biesheuvelprijs gewonnen, de prijs voor de beste Nederlandstalige bundel korte verhalen. Ze krijgt de prijs voor haar bundel Gezellige verhalen. Aan de prijs is een bedrag van €4875,35 verbonden. Volgens de jury heeft De Moor ‘haar verhalen en personages volledig in de hand en durft tegelijkertijd effectief te ontsporen, wat dikwijls onvergetelijke beelden en gebeurtenissen oplevert’. Het geld voor de prijs is via crowdfunding bijeengebracht.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Stuur ons een mail of laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.