Literair nieuwsfilter – week 6

14 februari 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: het langverwachte (en onverwachte) achtste deel van de Harry Potter-reeks komt eraan, de uitreiking van de ECI Debutantenprijs 2016 en Bruce Springsteen schrijft een auobiografie.

J.K. Rowling schrijft achtste Harry Potter-boek
Hoewel J.K. Rowling nog zo gezworen had dat er nooit een achtste Hary Potter-boek zou komen, komt het er toch. Op 31 juli verschijnt het boek met als titel: Harry Potter and the Cursed Child. Het nieuwe boek, dat officieel een toneelstuk is, is geschreven door J.K. Rowling met de regisseur van het toneelstuk. Het script gaat verder waar het laatste deel gestopt is. Wij zijn benieuwd!

Bruce Springstreen schrijft autobiografie
Op 27 september 2016 verschijnt de biografie van Bruce Springsteen met de titel Born to Run. Springsteen heeft naar eigen zeggen zeven jaar over het schrijven ervan gedaan. ‘Het is eigenlijk best grappig om over jezelf te schrijven. Maar ik heb mijn best gedaan om ervoor te zorgen dat de lezer een goed kijkje in mijn geheugen kan nemen.’ Het boek wordt uitgegeven door Simon & Schuster.

Alec van der Horst wint ECI Debutantenprijs 2016
Tijdens het Debutantenbal 2016 werd de ECI Debutantenprijs uitgereikt. De debutantenschrijfwedstrijd is gewonnen door Alec van Der Horst met het verhaal IJs. De jury bestond uit Arjen Fortuin (NRC), Thomas Verbogt (Editio), Auke Kok (Editio), Daphne de Heer (SLAA), Ellen Deckwitz (nrc.next) en Shira Keller (debutant). De jury noemde het winnende verhaal ‘een strakke vertelling, waarin de lezer met vaste hand naar het onvermijdelijk tragische eind wordt geleid’. Op de website van Editio lees je een verslag van de avond.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Mail ons of laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.