Literair nieuwsfilter – week 52

27 december 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literaire nieuwsfilter: de beste boeken van 2015, lees De Avonden online en Nederland wint het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Zelf een literair nieuwtje gezien? Deel het vooral in de reacties.

Beste boeken van 2015 volgens NRC
Nog geen idee wat je moet lezen in het nieuwe jaar? De redacteuren van NRC stelden een lijst samen met de beste boeken van 2015. Wij vinden de lijst verrassend, dus neem de lijst vooral even door om te zien of er iets voor je tussenzit. Of probeer eens een ander genre of een andere schrijver; wie weet ontdek je wel een nieuwe favoriet. Je vindt de lijst hier.

Lees DeAvonden online
Heb je De Avonden nog niet gelezen of wil je de beroemde roman van Reve weer eens herlezen? Dat kan, want NRC plaatst de laatste tien dagen van dit jaar iedere dag een hoofdstuk uit het boek. Reves debuutroman speelt zich af in de laatste tien dagen van 1946, dus de keuze om de roman nu te (her)lezen is geen toeval. Inmiddels staan er vijf hoofdstukken online. Je vindt de hoofdstukken hier.

Nederland wint het Groot Dictee der Nederlandse Taal
Nederland heeft de 26e editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. De twee Nederlandse finalisten, scenarist en regisseur Frank Ketelaar en Mark Beumer, versloegen het Vlaamse team met de comedian Bart Cannaerts en Bert De Kerpel. Het programma had een andere opzet dan voorgaande jaren: in de finale namen het Nederlandse en Vlaamse team het tegen elkaar op.

De teams bestonden uit de beste ‘gewone’ speler en de beste bekende speler van ieder land. In de finaleronde maakten de Nederlanders zes fouten, de Vlamingen maakten er acht. Ze moesten woorden spellen als: F-16-piloot, déjà-vugevoel en gequeued.

Het einde van het jaar nadert, dus het literaire nieuws is schaars. Zelf een literair nieuwtje gezien? Laat het achter in de reacties hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.