< Terug

Literair nieuwsfilter – week 51

20 december 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literaire nieuwsfilter: de P.C. Hooftprijs 2016 en het Kinder- boekenweekgeschenk van 2016. Zelf een literair nieuwtje gezien? Deel het vooral in de reacties hieronder.

P.C. Hooftprijs 2016 naar Astrid H. Roemer
De P.C. Hooftprijs 2016 is toegekend aan de Caraïbische schrijver Astrid H. Roemer. De jury kent haar de prijs toe, omdat haar romans ‘tegelijk scherpe en relevante interventies in het publieke debat zijn én complexe literaire verbeeldingen van de geschiedenis van Suriname’. De jury bestond uit Karin Amatmoekrim, Sander Bax, Toef Jaeger, Edzard Mik en Pauline Slot. De schrijfster was verrast: ‘Ik heb in mijn leven aan bijna alles gedacht, maar niet aan de P.C. Hooftprijs. Sinds ik gebeld werd, ben ik onophoudelijk blij. Zo’n prijs is een acceptatie van wat ik doe en ben. Het is troostend.’

Dolf Verroen schrijft Kinderboekenweekgeschenk
De 87-jarige schrijver Dolf Verroen schrijft het Kinder- boekenweekgeschenk 2016. Het Prentenboek voor de Kinder- boekenweek wordt gemaakt door Floor Rieder. In 2016 is het thema van de week Opa en Oma, onder het motto ‘Voor altijd jong’. De 62ste editie van de week vindt plaats van 5 tot en met 16 oktober 2016.

Het einde van het jaar nadert, dus het literaire nieuws is schaars. Zelf een literair nieuwtje gezien? Laat het achter in de reacties hieronder.

Foto door: Filip Claus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.