Literair nieuwsfilter – week 5

7 februari 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: de longlist van de Libris Literatuurprijs, de lancering van Literatuurmuseum.nl, de Turing Gedichtenwedstrijd, het NK Poetry Slam en een literaire quiz.

VPRO komt met Nationale Boekenquiz tijdens Boekenweek
Tijdens de Boekenweek komt de VPRO met het programma Natinonale Boekenquiz. Sanne Wallis de Vries zal het programma presenteren. ‘Een quiz presenteren lijkt me vele malen spannender dan deelnemer zijnm’ aldus de presentratrice. De quiz zal dagelijks op televisie te zien zijn tussen 14 en 18 maart. De eerste gasten zijn al bekend, dat zijn de schrijvers Peter Buwalda en Esther Gerritsen. De winnaar van het programma mag De Gouden Boekensteun en een boekenbon ter waarde van €1.000 mee naar huis nemen.

20-jarige Else Kemps wint Turing Gedichtenwedstrijd
De 20-jarige student Else Kemps heeft de Turing Gedichtenwedstrijd gewonnen. Het is het grootste poëzieconcours in het Nederlands taalgebied. Kemps studeer t ‘Creative Writing’ aan de Artez Hogeschool voor de Kunsten. Haar gedicht ‘En of het zo door kan gaan’ werd door de jury als beste inzending beoordeeld vanwege de ‘efficiënte compositie in woord en beeld, bijzondere humor en het talent om iets groots op laconieke toon aan de orde te stellen.’ Kemps wint hiermee €10.000.

Carmien Michels wint NK Poetry Slam
De finale van het NK Poetry Slam 2016 is gewonnen door Carmien Michels. Michels is schrijfster en docent en mag zich nu ook ‘Slampion’ noemen. Eerder won Michels de publieksprijs van het Belgische Kampioenschap Poetry Slam. De jury prees Michels voor haar diepzinnige beeldspraak en goede performance. Opvallend: Else Kemps (zie het nieuwtje hierboven) werd tweede.

Longlist Libris Literatuurprijs 2016
De achttien romans op de longlist van de Libris Literatuurprijs zijn bekendgemaakt. De zes nominaties worden op 7 maart bekend gemaakt in het Rijksmuseum, de winnaar van de prijs van 50 duizend euro volgt op maandag 9 mei. Kijk hier voor het volledige overzicht.

Literatuurmuseum.nl gelanceerd
Deze week werd Literatuurmuseum.nl gelanceerd, een platform over de Nederlandse literatuur. De website brengt grote en kleine gebeurtenissen uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis op innovatieve wijze tot leven voor een breed publiek. De website is ontwikkeld door het Letterkundig Het Literatuurmuseum is een snel groeiend museum; er komen steeds nieuwe verhalen bij. Ook verschijnen er wekelijks artikelen, waarin schrijvers van nu vertellen over de collectie van het museum.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Mail ons of laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.