Literair nieuwsfilter – week 48

29 november 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van de prijs voor de beste bibliotheek van Nederland, het woord van het jaar 2015 en mooi nieuws voor Jochem Myjer en Michel Faber.

‘Jihadgala’ mogelijk ‘Woord van het jaar 2015’
Er zijn tien woorden genomineerd voor ‘Woord van het jaar 2015’. De woorden zijn genomineerd tot Van Dale. Onder andere de woorden ‘jihadgala’, ‘selfiedode’ en ‘vluchtelingenhek’. Je kunt stemmen op het woord dat volgens jou de titel ‘Woord van het jaar 2015’ verdient. Op dinsdag 15 december wordt de winnaar gekozen.

Michel Faber wint Schotse literaire prijs
De van oorsprong Nederlandse auteur Michel Faber heeft de Scottisch Book of the Year prijs gewonnen met zijn science fiction roman Het boek van wonderlijke nieuwe dingen. ‘I’m so moved and honoured that this honour has been bestowed on my work,’ aldus de schrijver, die al meer dan 20 jaar in Schotland woont en werkt.

Kinderboek Jochem Myjer in Duits vertaald
Het kinderboek De gorgels van Jochem Myjer heeft de interesse gewekt van een Duitse uitgever. Freies Geistesleben publiceert de vertaling ter gelegenheid van het zeventigjarig jubileum in het voorjaar van 2017. Het boek is gericht op kinderen vanaf vijf jaar.

Chocoladefabriek Gouda is beste bibliotheek
De Chocoladefabriek Gouda is uitgeroepen tot de beste bibliotheek van Nederland. De bibliotheek won de NBD Biblion Award die werd uitgereikt tijdens het slotfeest van Nederland Leest. De bibliotheek kreeg 5.000 van de in totaal 20.000 stemmen en de unanieme voorkeur van de vakjury. ‘De Chocoladefabriek vormt een ideale plek, voor inwoners van Gouda en voor andere bibliotheken, om inspiratie op te doen,’ aldus de jury.

Leestip: interview met Elizabeth Gilbert
De leestip voor dit weekend: een boeiend interview met Elizabeth Gilbert, auteur van de bestseller Eat, Pray, Love. Onlangs publiceerde ze haar eerste ‘zelfhulpboek’ over creativiteit, Big Magic. Ze is ervan overtuigd dat iedereen een creatief leven kan – en zou moeten – leiden. In dit interview legt ze uit hoe je dat doet.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Stuur ons een mailtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.