Literair nieuwsfilter – week 47

22 november 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van de NS Publieksprijs, de lancering van uitgeverij Das Mag en het feit dat Nederlanders steeds minder naar de bibliotheek gaan.

Uitgeverij Das Mag is een feit
Maandagavond werd duidelijk dat de crowdfundingsactie van Das Magazin succesvol is. De actie werd gestart met als doel 3.000 ‘oprichters’ te werven om uitgeverij Das Mag op te richten. Dat aantal werd gehaald, dus is uitgeverij Das Mag een feit! De uitgeverij zal in ieder geval drie boeken uitgeven, één van Maartje Wortel, Lize Spit en Walter van den Berg. Het startkapitaal komt van een aantal particuliere investeerders en de crowdfunders. Op 17 november werd de uitgeverij officieel gelanceerd in Paradiso.

Nederlanders minder vaak naar de bieb
Leen jij nog weleens een boek? Van een vriend misschien, maar de kans is groot dat je niet meer zo vaak naar de bieb gaat. Het CBS meldt dat steeds minder Nederlanders naar de bibliotheek gaan. In 2014 werden in totaal ruim 72 miljoen boeken uitgeleend. In 1999 waren dat ruim 144 miljoen boeken. Het is vermindering van 50%. Het uitlenen van boeken lijkt daardoor niet meer de hoofdtaak te zijn. Bibliotheken richten zich tegenwoordig meer op educatie.

Joris Luyendijk wint NS Publieksprijs
Joris Luyendijk heeft de NS Publieksprijs 2015 gewonnen met zijn boek Dit kan niet waar zijn. Het boek is gebaseerd op interviews met bankiers uit Londen en vertelt het verhaal achter de crisis. Het boek over de financiële wereld kreeg 19,8 procent van de stemmen. In totaal hebben 73.000 mensen gestemd. ‘Het is echt super dat mensen de moeite hebben genomen om op mij te stemmen. Dat is een groot compliment’, aldus Luyendijk. Hij doneert het geld aan de financiële website Follow the Money. In 2007 won hij de prijs voor zijn boek Het zijn net mensen.

Morrisey schreef misschien wel slechtste seksscène
De Engelse zanger Morrissey maakt met zijn debuut List of the Lost kans op de Literary Review’s 2015 Bad Sex in Fiction Award, de prijs voor – je raadt het al – de slechtste seksscène in een boek.

Het doel van de prijs de aandacht te vestigen op slecht geschreven, oppervlakkige en overbodige erotische passages in moderne fictie. De jury wil dat ontmoedigen. Andere boeken die voor de prijs zijn genomineerd zijn Fear of Dying van Erica Jong en The Martini Shot van George Pelecanos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.