Literair nieuwsfilter – week 46

15 november 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van de ECI Literatuurprijs (voorheen AKO Literatuurpijs), het boek van Lauren Verster en de genomineerde dichtbundels voor de VSB Poëzieprijs.

Annelies Verbeke wint F. Bordewijkpprijs 2015
De Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke heeft de F. Bordewijkprijs gewonnen. De F. Bordewijkprijs is de literatuurpris voor de beste roman van het jaar. Verbeke wonn de prijs met haar roman Dertig dagen. De jury: ‘Dertig dagen is een dappere maar nooit zoetsappige poging om op papier een wereld te scheppen die mooier is dan de echte: een roman over liefde en het diepe verlangen naar contact, waarmee Verbeke alle beloften van haar eerdere werk inlost.’

Jeroen Brouwers wint ECI Literatuurprijs
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag is deze week bekendgemaakt dat Jeroen Brouwers de ECI Literatuurprijs wint voor zijn roman Het hout. De roman gaat over seksueel misbruik op een katholiek internaat. ‘We kiezen voor meesterschap, stilistische brille, beklemming en verlossing,’ aldus de juryvoorzitter.

De andere vijf kandidaten op de shortlist waren Inge Schilperoord met Muidhond, Annelies Verbeke met Dertig dagen, Stephan Enter met Compassie, Mark Schaevers met Orgelman en P.F. Thomése met De onderwaterzwemmer. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €50.000 en een sculptuur.

Lauren Verster schrijft boek
We vroegen ons al eerder af of 2015 het jaar zou worden van BN’ers die een poging wagen om fictie te schrijven. Het lijkt wel zo te zijn, want ook Lauren Verster heeft bekendgemaakt dat ze een boek schrijft. ‘Ik moet mijn hersenen continu laten kauwen, het idee hebben dat ik iets van enige betekenis aan het doen ben. Ik ben altijd zoekende,’ zegt Verster.

‘Ik vind het heerlijk om in andere werelden te duiken, een inkijkje in zo veel verschillende hersenpannen te krijgen, verhalen te vetellen. Ik heb het echt nodig, anders verdwaal ik met mezelf.’ Wij zijn benieuwd waar haar boek over gaat.

Genomineerde dichtbundels VSB Poëzieprijs bekend
De vijf genomineerde titels voor de VSB Poëzieprijs zijn bekend. De prijs is de jaarlijkse onderscheiding voor de beste Nederlandstalige poëziebundel van het afgelopen jaar. De genomineerden zijn:

Zelf van Pieter Boska
Het was wat was van Geert van Istendael
Idyllen van Ilja Leonard Pfeijffer
De werkelijkheid van Toon Tellegen
Wij zijn evenwijdig van Maud Vanhauwaert

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.