Literair nieuwsfilter – week 45

8 november 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van de prestigieuze Prix Goncourt, de auto- biografie van Johan Cruijff en het nieuwe kinderboek waar J.K. Rowling aan werkt.

J.K. Rowling schrijft nieuw kinderboek
In het een interview met BBC liet de schrijfster weten dat ze aan een kinderboek werkt. Een deel is al af, maar een datum is er nog niet. ‘Ik heb het druk en werk ook aan een toneelstuk, maar ik ben van plan meer boeken uit te geven onder mijn eigen naam.’ Wij zijn benieuwd waar de schrijfster van de populaire Harry Poter-reeks mee komt.

Mathias Enard wint Prix Goncourt
De Franse schrijver Mathias Enard heeft de Prix Goncourt gewonnen met zijn roman Boussole (Kompas in het Nederlands). De prijs is de belangrijkste literatuurprijs van Frankrijk. Aan de prijs is een symbolisch bedrag van €10 verbonden. Het gaat om de eer van het winnen en het positieve effect op de verkoop. De drie andere finalisten waren Hédi Kaddour, Tobie Nathan en Nathalie Azoulai.

Autobiografie Johan Cruijff verschijnt in 2016
In de herfst van 2016 verschijnt de autobiografie van oud-topvoetballer Johan Cruijff. Het management van Cruijff laat weten er veel vertrouwen in te hebben dat uitgeverij Nieuw Amsterdam de autobiografie op de juiste maneir bij het publiek zal introduceren. Het boek verschijnt niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels.

Woord van het jaar 2015: ‘sjoemelsoftware’
Het woord ‘sjoemelsoftware’ is tijdens het congres van het Genootschap Onze Taal verkozen tot woord van het jaar 2015. Het woord staat voor de software die men gebruikt om testresultaten te beïnvloeden en kreeg ongeveer 54% van de duizend stemmen.

De stemmen werden uitgebracht door bezoekers van het congres en luisteraars van het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. Het woord ‘vluchtelingencrisis’ werd tweede en de derde plaats was voor het woord ‘beefgebied’.

Schrijver Karl-Heinz Jakobs overleden
De Duitse schrijver Karl-Heinz Jakobs is op 86-jarige leeftijd overleden. In 1959 debuteerde hij met Guten Morgen, Vaterlandsverräter. Zijn boek Beschreibung eines Sommers staat bekend als zijn grootste succes. Het boek is ook verfilmd.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.