Literair nieuwsfilter – week 43

25 oktober 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van de halve finale van Manuscripting, de NS Publieksprijs en gevonden aantekeningen van Tolkien.

Finalisten schrijfwedstrijd Manuscripting bekend
Afgelopen donderdag vond de halve finale van Manuscripting plaats in de SSBA Salon van de Stadsschouwburg Amsterdam. Acht halve finalisten droegen een fragment uit hun manuscript voor en pitchten hun verhaal voor een vakjury. Na lovende woorden en opbouwende feedback selecteerde de jury drie finalisten: Anouk Pattyn, Onno-Sven Tromp en Jeroen Nan.

Aanstaande donderdag 29 oktober vindt de finale plaats, eveneens in de SSBA Salon om 20:30 uur. Kom vooral jouw favoriet aanmoedigen. Meld je hier aan via het Facebook event.

Genomineerden NS Publieksprijs bekend
De genomineerden voor de NS Publieksprijs zijn bekend.  Het is de prijs voor boek van het jaar 2015, gekozen door reizigers en ander publiek. Dit jaar zijn Joris Luyendijk met Dit kan niet waar zijn, Alexander Münninghoff met De Stamhouder, Griet Op de Beeck met Kom hier dat ik u kus, Adriaan van Dis met Ik kom terug, Annegreet van Bergen met Gouden Jaren en Esther Verhoef met Lieve Mama genomineerd. Tot 18 november kun je via de website stemmen.

Aantekeningen Tolkien gevonden
In een exemplaar van Lord of the Rings is een kaart met aantekeningen van J.R.R. Tolkien gevonden. Uit de aantekeningen blijkt dat Tolkien de stad Oxford als inspiratiebron gebruikte voor het fictieve dorpje Hobbiton. Daarnaast heeft de Italiaanse stad Ravenna model gestaan voor Minas Tirith.

De eigenaar biedt het boek te koop aan voor omgerekend bijna €85.000. Volgens hem is het boek belangrijk omdat dit wellicht één van de best bewaarde aantekeningen is van Tolkien.

Ben Tiggelaar schrijft essay voor Maand van de Spiritualiteit
Dit jaar is het thema van de Maand van de Spiritualiteit ‘Werk in evenwicht’, dus het komt niet als een verrassing dat Ben Tiggelaar de taak op zich neemt om het essay te schrijven. Tiggelaar is schrijver van de bestseller Dromen, durven, doen en gedragswetenschapper. Ook schrijft hij columns in NRC over management en werk.

‘Werken doet tegenwoordig een steeds groter beroep op de mens. We worden aangemoedigd het beste uit onszelf te halen en voortdurend bereikbaar te zijn. Een werkdag vloeit over in onze vrije tijd. Dat biedt kansen en uitdagingen: je eigen grenzen leren stellen en je mogelijkheden verkennen,’ aldus CPNB over het thema.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.