Literair nieuwsfilter – week 42

18 oktober 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van de Man Booker Prize, de autobiografie van Phil Collins en het omstreden Mein Kampf dat binnenkort weer te koop is.

Mein Kampf binnenkort weer te koop
Opmerkelijk nieuws: Mein Kampf, het beroemde en omstreden boek van Hitler, is binnenkort weer te koop in Duitse winkels. Sinds de dood van Hitler in 1945 was het boek verboden. Tot die tijd zijn er 12 miljoen exemplaren van het boek verkocht. In de vernieuwde versie van Mein Kampf zijn meer dan 3700 voetnoten geplaatst die de tekst duiden. Hierdoor is het boek twee keer zo dik als de oorspronkelijke versie die 800 pagina’s had.

Marlon James wint Man Booker Prize
De Jamaicaanse auteur Marlon James heeft de prestigieuze Man Booker Prize gewonnen met zijn boek A Brief History of Seven Killings. Het is zijn derde roman en gaat over geweld in Jamaica. Met het winnen van de prijs ontvangt James een geldbedrag van ongeveer 67.000 euro. Toch had James het schrijven bijna opgegeven toen zijn debuut geweigerd werd door 78 uitgevers. ‘Ik had het idee dat ik verhalen schreef die niemand interesseerde,’ aldus James.

De belofte van Pisa gepubliceerd in Latijns-Amerika
Het debuut van schrijver Mano Bouzamour, De belofte van Pisa, wordt gepubliceerd in Latijns-Amerika. Een Colombiaanse uitgeverij heeft de Spaanse vertaalrechten van de roman gekocht. Eerder werd al bekend dat de roman in 2016 in het Duits verschijnt.

Phil Collins schrijft autobiografie
In oktober 2016 verschijnt de autobiografie van singer-songwriter Phil Collins bij uitgeverij Penguin Random House. ‘Dankzij een goede uitgever heb ik er zin in om uitgebreid over mijn leven en muziekcarrière te schrijven. Ik vertel zowel positieve als negatieve verhalen. Ik ga oprecht alles vertellen!’

Nederlanders maken kans op Astrid Lindgrenprijs
Voor de Astrid Lindgren Memorial Award 2016 zijn zeven Nederlanders genomineerd. De Memorial Award is de grootste prijs ter wereld voor literatuur voor kinderen. De prijs wordt weleens de Nobelprijs voor kinderliteratuur genoemd.  In totaal zijn er deze keer 215 kandidaten, waarvan 7 uit Nederland afkomstig zijn.

Dat zijn de illustrators Charlotte Dematons en Marit Törnqvist (Zweeds/Nederlands), auteurs Peter van Gestel, Harm de Jonge en Ted van Lieshout en schrijver/illustrators Harrie Geelen en Joke van Leeuwen.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.