Literair nieuwsfilter – week 4

25 januari 2015

In deze nieuwe rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Afgelopen week won Maartje Wortel een literaire prijs, mochten tweedehands e-books niet langer verkocht worden en bleek een bestseller compleet verzonnen te zijn. Ook onthulden 2.500 schrijvers wat ze verdienden. Kijk mee naar het literaire nieuws van week 4.

Maartje Wortel wint BNG Literatuurprijs
Even was er paniek, want het grote nieuws lekte eerder uit dan de bedoeling was. Maartje Wortel won afgelopen donderdag de BNG Bank Literatuurprijs, een oeuvreprijs ter waarde van €15.000. Volgens de jury is Wortel ‘een van de grootste literaire talenten van haar generatie’. Ook is haar stem in IJstijd volgens de jury nuchter, maar overtuigend. ‘Met weinig tell, in achteloze, kunstige streken, zet Wortel de psyche van haar personages feilloos neer.’ Naomi Rebekka Boekwijt won met Hoogvlakte de BNG lezersprijs.

Lood was aanwezig bij de uitreiking en maakte een reportage.

Tom Kabinet krijgt een verbod
Dinsdag bepaalde de rechter dat Tom Kabinet moet stoppen met de verkoop van tweedehands e-books. Het platform, waarop particulieren e-books te koop aan kunnen bieden, zou het illegaal verhandelen van e-books in de hand werken. Het bedrijf liet weten het verbod te negeren en strenger te gaan controleren op illegale e-books. Lees er hier meer over.

Een derde van schrijvers verdient minder dan 440 euro
Uit een enquête van Digital Book World blijkt dat één derde van de schrijvers minder dan 500 dollar per jaar verdient met schrijven (omgerekend ongeveer 440 euro). De helft van de schrijvers kan ervan leven en tien procent verdient bovengemiddeld goed. Desondanks is de helft ontevreden met het bedrag wat met schrijven verdiend wordt. De enquête werd gehouden onder 2.500 schrijvers. Zowel schrijvers die hun werken zelf uitgaven als schrijvers met een uitgever.

Lees hier meer over de resultaten van de enquête.

Alex Malarkey verzon boek over bijna-doodervaring
In 2004 kreeg Alex Malarkey een auto-ongeluk waarbij hij zwaargewond raakte. Toen hij bijkwam uit zijn coma, zei hij dat hij Jezus had ontmoet en engelen had gezien. Samen met zijn vader schreef hij er het boek The Boy Who Came Back From Heaven over. Het werd een bestseller. Deze week schreef hij op zijn blog dat het een leugen was: hij heeft het boek verzonnen om aandacht te krijgen.

The Guardian maakte een uitgebreide reconstructie van zijn verhaal.

Opgelet: gratis schrijfadvies van Murakami
Fans van Murakami kunnen hun hart ophalen. Deze maand kunnen lezers Murakami vragen stellen over zijn werk, schrijven en andere problemen waar hij mogelijk een literair antwoord op heeft. Hij zal de vragen de komende maanden beantwoorden. De website waar de vragen gesteld kunnen worden is helaas in het Japans, maar er is een vertaling van het contactformulier beschikbaar.

Literatour: boekenweek voor jongeren
Er is een boekenweek speciaal voor jongeren in aantocht: Literatour, een campagne van stichting CPNB. De campagne moet middelbare scholieren helpen om het boek te vinden dat bij hen past. Van 23 tot 29 maart zullen jonge schrijvers zoals Mano Bouzamour en Daan Heerma van Voss scholen bezoeken. Ook krijgen jongeren die week op vertoon van een CJP Cultuurkaart korting op geselecteerde titels.

Op de website van Manuscripta lees je er meer over.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.