Literair nieuwsfilter – week 4

31 januari 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: de vierde Poëzieweek ging van start, Het Gouden Ei is het meestgelezen boek onder scholieren, Pepijn Lanen stopt met drinken door het schrijven en er zijn weer verschillende literaire prijzen uitgereikt.

Het Gouden Ei favoriet onder scholieren
Weet jij nog welke boeken je las op de middelbare school? Grote kans dat Het Gouden Ei van Tim Krabbé ertussen zat. Het blijft het favoriete boek op de leeslijst van scholieren, al vragen we ons af of dat door de inhoud komt of toch meer doordat het zo dun is. Ook De Aanslag van Harry Mulisch is een boek dat veel scholieren lezen. Volgens het CPNB komt dat doordat het goed toegankelijke boeken en klassiekers zijn.

Vierde Poëzieweek van start
Honderden scholen, bibliotheken, uitgeverijen en culturele instellingen in Nederland en Vlaanderen organiseerden de afgelopen week activiteiten om poëzie onder de aandacht te brengen. De Gedichtendag opende donderdag de vierde editie van de Poëzieweek. Het thema dit jaar was herinneringen, onder het motto ‘Jaren die druppelend versmelten’.

Ilja Leonard Pfeijffer wint VSB Poëzieprijs
De bundel Idyllen van Ilja Leonard Pfeijffer is bekroond met de VSB Poëzieprijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. Volgende jury ‘zingt, knarst, fabuleert, droomt en barst de dichtbundel uit zijn voegen van een nauwelijks te remmen dichterlijke droom’. Pfeijffer krijgt €25.000 en een glaskunstwerk.

Pepijn Lanen stopt met alcohol door zijn boek Naamloos
Schrijver Pepijn Lanen – beter bekend als lid van de Jeugd van Tegenwoordig – is gestopt met drinken tijdens het schrijven van zijn boek Naamloos. In zijn boek vergeet het hoofdpersonage zijn naam nadat hij een maand lang geen alcohol drinkt. Hij stopte omdat hij zich wilde concentreren op het boek. ‘Drinken maakt zo’n groot deel uit van mijn leven en ook van de samenleving als geheel. Eigenlijk is dat best vreemd. Alcohol is heel breed geaccepteerd als een verdovende vlucht uit de werkelijkheid.’

J.K. Rowling krijgt award PEN America
PEN America eert J.K. Rowling met een award voor haar literaire bijdrage aan de wereld. Volgens PEN ‘heeft J.K. Rowling haar talent als schrijfster gebruikt op een lokaal en globaal niveau. Door het schrijven brengt Rowling fantasie, empathie, humor en liefde voor het lezen voort en langs die weg worden morele keuzes onthuld die ervoor zorgen dat we onszelf beter begrijpen.’ De schrijfster ontvangt de award op 16 mei tijdens het Literary Gala.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Mail ons of laat een reactie achter.

Foto door: Nick Helderman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.