Literair nieuwsfilter – week 30

26 juli 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van het overlijden van E.L. Doctorow, de Ernest Hemingway lookalike wedstrijd in Florida en herontdekte gedichten van Pablo Neruda. Dit is het laatste literair nieuwsfilter van deze zomer. In september houden we je weer wekelijks op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Schrijver E.L. Doctorow overleden
De Amerikaanse schrijver E.L. Doctorow is op 84-jarige leeftijd overleden. De schrijver had longkanker en is overleden aan de gevolgen van de ziekte. Doctorow brak door met Ragtime en baseerde zijn romans altijd op historische personen en gebeurtenissen. Voor zijn werk won hij diverse literaire prijzen en werd hij meerdere keren genomineerd voor de Pullitzerprijs.

Verkoop e-books in Nederland stijgt
Een zonniger nieuwtje tijdens dit stormachtige weekend: het lijkt goed te gaan met het e-book! Volgens boekendistributeur CB zijn er tot en met juni 25% meer e-books verkocht dan in dezelfde periode in 2014. Opvallend is dat deze stijging vooral te danken is aan abonnementsdiensten zoals Elly’s Choice. Inmiddels is daardoor 5,5% van de boeken in Nederland digitaal.

Kijktip: VICE met Karl Ove Knausgård
Schrijver Karl Ove Knausgård bracht enkele maanden in de Verenigde Staten door. Reden voor VICE om een item over hem te maken. Wat ons betreft is het de kijktip voor dit weekend.


 

Florida zoekt naar lookalike van Ernest Hemingway
In Florida vieren ze de jaarlijkse Hemingway Days. Het hoogtepunt van de viering is de lookalike wedstrijd op Key West, het eiland waar de schrijver gewoond heeft. De voorrondes vinden plaats in de bar waar Hemingway zijn biertjes zou hebben gedronken. Er worden dit jaar zo’n 125 deelnemers verwacht.

‘Sommige deelnemers komen hier al jaren zonder ooit te winnen. Toch blijven ze terugkomen, terwijl er geen geldprijs aan de wedstrijd verbonden is,’ zegt een woordvoerder. Voor ons is het duidelijk, Hemingway heeft een levendige schare fans in Florida.

Gedichten Pablo Neruda herontdekt
In juni zijn gedichten van de Chileense dichter Pablo Neruda herontdekt. De gedichten zijn eerder gepubliceerd door zijn Spaanse uitgever, maar nooit uitgebracht in het Engels. Dit gebeurt nu alsnog door Copper Canyon Press. De collectie heet The Come Back: The Lost Neruda. Het oudste gedicht in de collectie stamt uit 1956, een aantal andere gedichten gaat over liefde, een thema waar de dichter om bekend stond.

Zomerstop literair nieuwsfilter
De zomermaanden zijn aangebroken en dat betekent dat er steeds minder literair nieuws is. Waarom zou er een overzicht van het nieuws nodig zijn als het nieuws zelf al zo beperkt is? Daarom is er een zomerstop. Vanaf september houden we weer wekelijks het belangrijkste literaire nieuws voor je bij.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.