Literair nieuwsfilter – week 29

19 juli 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van missende paragrafen in het veelbesproken Go Set a Watchman, internationale schrijvers op Manuscripta, het overlijden van dichter Rogi Wieg en de Maand van het Spannende Boek 2016.

Dichter Rogi Wieg overleden
Dichter en schrijver Rogi Wieg is overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Wieg werd 52 jaar. In 1981 debuteerde hij met de bundel Cis-trans. Ook won hij prijzen met zijn werk. Tijdens zijn schrijvende leven had Wieg vaak last van ernstige depressies. Zijn afscheids- gedichten werden in het literaire tijdschrift Extaze gepubliceerd.

Buitenlandse namen Manuscripta bekend
In september opent boekenfestival Manuscripta zoals ieder jaar het boekenseizoen. Dit jaar gebeurt dat op 5 september in Zwolle. Naast de Nederlandstalige schrijvers Kristien Hemmerechts, Mohammend Benzakour en Michel van Egmond, zijn ook de Israëlische schrijver Nir Baram en Duitse schrijver Jenny Erpenbeck aanwezig.

Nir Barams Goede mensen werd twee jaar geleden verkozen tot één van de vijftig beste boeken van de afgelopen vijf jaar. Erpenbeck won onlangs de Europese Literatuurprijs voor Een handvol sneeuw.

Simon de Waal schrijft geschenk voor de Maand van het Spannende Boek 2016
Simon de Waal, Nederlands thrillerauteur en scenarist, schrijft het Geschenkboek voor de Maand van het Spannende Boek 2016. Het motto de Maand van het Spannende Boek is Bloed in de polder en staat daarom in het teken van de Hollandse thriller.

Drukfout in eerste exemplaren Go Set a Watchman
Er is iets misgegaan tijdens het drukken van de tweede roman van Harper Lee, Go Set a Watchman. Lezers klagen dat een aantal paragrafen en zinnen van de laatste pagina’s missen. Het blijkt een drukfout te zijn. Het is onduidelijk hoeveel ‘foute’ exemplaren inmiddels zijn verkocht. Op de eerste dag dat het boek te koop was, werden in Groot-Brittanië al meer dan 105.000 exemplaren verkocht.

Meer hierover lees je in dit uitgebreide artikel van The Guardian.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.