Literair nieuwsfilter – Week 28

12 juli 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van de nieuwe, voorheen verloren gewaande roman  van Harper Lee die 55 jaar na To Kill a Mockingbird toch nog verschijnt, de bekendmaking van de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2015 en de onthulling van de Writers Walk of Fame op het Rokin. Ook werd de longlist voor de ECI Literatuurprijs (voorheen AKO literatuurprijs) bekend gemaakt.

Eerste hoofdstuk van roman Go set a Watchman van Harper Lee online

Fans van het boek To Kill a Mockingbird van Harper Lee kunnen zich sinds vrijdag storten op het eerste hoofdstuk van Go set a Watchman, het vervolg op de wereldberoemde bestseller waar fans 55 jaar op hebben moeten wachten. Dit is niet omdat schrijfster Harper Lee zolang aan Go set a Watchman heeft geschreven, maar omdat de roman ooit in een la verdween en pas recent is teruggevonden.

To Kill a Mockingbird  is eigenlijk de tweede roman die Harper Lee schreef. De roman Go set a Watchman, die op 14 juli in zijn geheel verschijnt, was er eerst. Maar de redacteur van Harper Lee adviseerde haar om zich richten op de jeugd van Scout, het hoofdpersonage. Uit de herschreven versie van Go set a Watchman is To Kill a Mockingbird ontstaan.

De Europese Literatuur 2015 gaat naar het boek Een handvol sneeuw van Jenny Erpenbeck, in vertaling van Elly Schippers

‘De jury was unaniem in haar keuze voor Een handvol sneeuw’ staat er op de website van de Europese Literatuurprijs. Jury: ‘Er trekt een schitterend historisch panorama van Europa in de twintigste eeuw aan de lezer voorbij, soms krijg je inzicht in de politieke situatie, altijd blijft het verhaal hoogst persoonlijk. Erpenbeck goochelt met tijden, schrijft in een beeldende stijl, kiest voor elk hoofdstuk weer een net wat andere toon en hanteert een enorme variëteit in werkwoordsvormen als het gaat om het aanduiden van de tijd. Dat de lezer daar niet in verstrikt raakt is te danken aan Elly Schippers, die een uitmuntende prestatie heeft geleverd.’

Het volledige juryrapport is na de officiële uitreiking te lezen op de website. De uitreiking vindt plaats tijdens Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen, op het Stadsfestival Zwolle. ‘Publiek is daarbij van harte welkom’ laat de organisatie weten.

Writers Walk of Fame van Scheltema op het Rokin

Op vrijdag 10 juli heeft schrijver A.F.Th. van der Heijden de Writers Walk of Fame van Scheltema onthuld. Tijdens het openingsfeest van de boekhandel hebben meer dan 200 auteurs (of 182, de berichtgevingen wisselen, red.) hun hand laten vereeuwigen. Van die handafdrukken zijn tegels gemaakt en daarmee is de Walk of Fame aangelegd. En die handafdrukken zijn niet allemaal volgens de norm laat Roos Flink van Scheltema weten aan Het Parool. Flink: ‘De middelvinger van Harold Hamersma is een kurkentrekker en de hand van Mano Bouzamour heeft een opgestoken middelvinger.’

Longlist ECI Literatuurprijs 2015 bekend

De jury van de ECI Literatuurprijs 2015 (voorheen de AKO literatuurprijs) heeft uit meer dan 400 ingezonden boeken een longlist samengesteld. Op deze lijst prijken de volgende 25 titels:

1. Frank Albers, Caravantis
2. Naomi Rebekka Boekwijt, Hoogvlakte
3. René ten Bos, Water
4. Jeroen Brouwers, Het hout
5. Adriaan van Dis, Ik kom terug
6. Stephan Enter, Compassie
7. Rob van Essen, Hier wonen ook mensen
8. Ronald Giphart, Harem
9. Kees ’t Hart, Teatro Olimpico
10. Guido van Heulendonk, En dan als ik weg ben
11. Wim Huijser, Dichter bij Dordt
12. Marie Kessels, Brullen
13. Bart Koubaa, De vogels van Europa
14. Alexander Münninghoff, De Stamhouder
15. Bert Natter, Remington
16. Willem Jan Otten, Droomportaal
17. Gustaaf Peek, Godin, held
18. Mark Schaevers, De Orgelman
19. Inge Schilperoord, Muidhond
20. Arie Storm, Maans stilte
21. Toon Tellegen, Het verlangen van de egel
22. P.F. Thomése, De onderwaterzwemmer
23. Annelies Verbeke, 30 dagen
24. L.H. Wiener, In zee gaat niets verloren
25. Willem van Zadelhoff, De nachten van Hofman

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Marjolijn van den Berg

Marjolijn van den Berg (1989) is in 2013 afgestudeerd aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU. Als recent afgestudeerd schrijfster weet ze hoe moeilijk het kan zijn om nieuw werk onder de aandacht te brengen. In Lood ziet ze een platform met een oprechte betrokkenheid bij een nieuwe generatie en daar wil ze graag aan bijdragen. Marjolijn probeert bij Lood o.a. de brug te slaan tussen theater en literatuur.

E-mail Marjolijn

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.