Literair nieuwsfilter – week 26

28 juni 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van de  Zilveren Griffel, lancering van de boekenapp Bksy, de biografie van Remco Campert en natuurlijk de eerste editie van Lood Live.

Mirjam van Hengel schrijft biografie Remco Campert
Mirjam van Hengel gaat een biografie schrijven over Remco Campert. Campert en zijn vrouw Deborah verlenen hun volledige medewerking. Van Hengel is schrijver, poëzieredacteur en programmamaker. Eerder schreef ze de biografie van Leo Vroman. De biografie van Campert verschijnt naar verwachting eind 2017.

Ruilplatform Bksy gelanceerd
Deze week lanceerde de startup Bksy (spreek uit als ‘boeksie’). Bksy is een app die ervoor zorgt dat je makkelijk boeken kunt ruilen met vrienden. Je installeert de app en scant de ISBN-code van de boeken in de boekenkast. De boeken verschijnen vervolgens in je persoonlijke lijst. Vrienden die je hebt toegevoegd kunnen in jouw boekenkast kijken om te zien of ze iets willen lenen.

Het grootste voordeel: je vergeet nooit meer wie welk boek heeft geleend, want Bksy houdt het voor je bij.

Beste kinderboeken van 2015 bekroond met Zilveren Griffel
Negen kinderboeken zijn deze week beloond met de Zilveren Griffel, de prijs voor de best kinderboeken van het jaar. Hieronder een overzicht met de bekroonde kinderboeken:

De krijtjes staken! van Drew Daywalt
Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries
Bruno wordt een superheld van Håkon Øvreås
Een afspraakje in het bos van Sylvia vanden Heede
Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper
De goochelaar, de geit en ik van Dirk Weber
Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen
Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing
Doodgewoon van Bette Westera

Francine Oomen nu Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Francine Oomen is door koning Willem-Alexander benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Al 25 jaar krijgt ze jongeren aan het lezen en helpt ze pubers door de puberteit met haar Hoe overleef ik…-serie. De benoeming vond plaats tijdens een jubileumfeest ter ere van haar 25-jarig-schrijverschap.

Sfeervolle eerste editie Lood Live
Gisteren vierde het Volkshotel in Amsterdam haar eerste verjaardag. Lood verzorgde een literair programma in een intieme hotelkamer op de eerste verdieping. Schrijvers en dichters als Eva en Renee Kelder, Sara van Gennip, Marijn Sikken, Ineke Riem, drie leden van het Schrijversgenootschap en Justin Samgar droegen korte verhalen en gedichten voor. Door de intieme setting en prachtige verhalen was het een sfeervolle eerste editie waar we met een trots gevoel op terugkijken. Bedankt!

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.